Ovde ste
Home > Vesti > Dopisnik BBC napustio Kinu iz bezbednosnih razloga

Dopisnik BBC napustio Kinu iz bezbednosnih razloga


Dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) ije izvetavanje je razljutilo Kinu napustio je zemlju zbog brige za njegovu sigurnost, saoptili su BBC i novinarska organizacija.


Izvor: Beta

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

BBC je naveo da je novinar Don Sadvort prebaen na Tajvan odakle e izvetavati o Kini.

Klub stranih dopisnika u Kini saoptio je da je Sadvort napustio Kinu prole nedelje zbog “zabrinutosti za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice”.

Organizacija je navela da je Sudvortova supruga Ivon Mari, dopisnica za irsku televiziju RTE napustila Kinu zajedno s njim.

“Donov rad je otkrio istine koje kineske vlasti nisu elele svet da zna”, naveo je BBC na Tviteru.

Sadvort je izvetavao iz Kine devet godina. On je prole godine dobio Nagradu Dord Polk zbog izvetavanja o logorima za muslimane u regionu Sindjijanga.

Kina je navela da su to “centri za profesionalnu obuku” i negirala krenje ljudskih prava.

Kina je odrala niz konferencija za novinare da bi negirala izvetaje BBC-ija i drugih stranih medija o krenju ljudskih prava u Sindjijangu.

Klub stranih novinara naveo je da je Sadvort otiao iz Kine posle vie meseci napada i snimaka policijskih kamera objavljenim u dravnim medijima.

“Poslednjih nekoliko godina pritisak i pretnje kineskih vlasti zbog mog izvetavanja su bile stalne”, rekao je Sadvort za BBC radio i dodao da se poslednjih meseci pritisak pojaao.

Rekao je da je BBC suoen s punim propagandnim napadom uperenim ne samo protiv te organizacije, nego i protiv njega lino, na vie platformi pod kontrolom Komunistike partije.

Dravni kineski list “Global tajms” je objavio da je Sadvort “koji je postao ozloglaen u Kini po svojim brojnim priama koje iskrivljuju kineske politike u Sindjijangu i njen odgovor na kovid 19, napustio kopneni deo Kine i veruje se da se sada krije na Tajvanu”.

Kineski dravni mediji su javljali da se “stanovnici Sindjijanga” spremaju da tue BBC zbog izvetavanja u regionu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua unjing, rekla je danas da je odlazak britanskog novinara “potpuno privatne prirode” i da nema nikakve veze s kineskom vladom.

“Niti smo uli da mu bilo koje odeljenje kineske vlade preti. Ako Don Sadvort veruje da je njegovo izvetavanje fer i objektivno, onda treba da bude hrabar i odgovori na tube umesto da se plai”, rekla je portparolka.

Odnosi Kine i zapadnih zemalja ukljuujui Beliku Britaniju su zahladneli zbog navoda o pvredama ljudskih prava u Sindjijangu i kineskih restrikcija politikih sloboda u Hongkongu.

Pritisak na strane novinare koji rade u Kini se pojaao prole godine kada je Kina proterala 18 novinara koji rade za Njujork tajms, Vol strit dornal, Vaington post.

Veina je proterana kao odgovor na amerike poteze da primoraju kineske dravne medije da smanje broj svog osoblja u SAD.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top