Ovde ste
Home > Sport > Fudbal > KALKULACIJE! Srbija na Mundijalu? Evo šta je potrebno za plasman na Svetsko prvenstvo!

KALKULACIJE! Srbija na Mundijalu? Evo šta je potrebno za plasman na Svetsko prvenstvo!


Sjajno je počelo, na tri odigrana meča “orlovi” su osvojili sedam bodova, pobedili su Irsku 3:2 i Azerbejdžan 2:1, dok su sa Portugalom odigrali 2:2. 

– Znam da bih odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo u Kataru rekao je Piksi krajem 2020. godine! 

Mnogi su se tada smejali legendi, a sada? 

– Ja ću biti kormilar te lađe, biću vođa u svakom smislu i moraću da ih ubedim da vrede i da radom dođemo do uspeha – istakao je selektor Stojković pred početak kvalifikacija za Mundijal, a nije na odmet podsetiti.

Srbija ide u Katar!

Na Mundijal će otići reprezentacija koja bude prva u grupi ili ako kao drugoplasirani prođu  baraž za Mundijal. Ukupno je 12 učesnika baraža (deset drugoplasiranih evropskih selekcija, i dve koje će “stići” iz Lige nacija) a biće podeljeni u tri grupe, koja će, svaka za sebe, imati polufinala i finale, pa pobednici ta tri finala otići u Katar.

Piksi je promenio mentalitet igračima, igra se i napada do kraja meča, nema više raspadanja posle primljenog gola, pa nije nemoguće da odemo na Mundijal i sa prve pozicije. 

beta

 

Ukoliko dva tima završe s istim brojem bodova dve stvari su sada važne, najpre odlučuje gol-razlika u svim utakmicama odigranim u grupi.

Da bi Srbija bila prva u grupi, naravno – treba da u preostalih pet mečeva osvoji više bodova nego Portugal, koji zasad takođe ima sedam. Ali se ta trka završi sa istim bodovnim učinkom, grupu osvaja tim koji ima bolji gol-razliku. Ronaldo i saigrači u trenutno bolji: imaju +3 jer su dali šest pogodaka, a primili tri, a mi smo na 7:5, odnosno +2.

Kalukacije

A ako se desi da i gol-razlika bude izjednačena pravila takmičenja, član 20.4 i 20.6 kaže da dalje ide ko je dao više golova. Tek treća stavka koja odlučuje su ishodi međusobnih mečeva, a ako i to, u nekom imaginarnom scenariju, bude slučaj sa Srbijom i Portugalom (za šta je potrebno i da su ovim ekipama gol-razlike identične, i da se i u Lisabonu meč završi rezultatom 2:2), o tome ko osvaja grupu, tj. ko ide na Mundijal odlučuju fer-plej poeni.

Propisi o tome kažu da se u fer-plej tabeli svih učesnika kvalifikacija, beleži da žuti karton koji dobije neki igrač oduzima njegovoj reprezentaciji jedan bod, dva žuta pokazana istom igraču na jednom meču su “-3”, direktan crveni karton “-4”, a ako neko dobije žuti karton, pa na istom meču direktan crveni, to je maksimalna kazna, “-5”.

Trenutno, sa pet žutih i jednim crvenim, koliko imaju “orlovi”, odnosno sedam žutih kartona za Portugalce, rezultat u fer-plej bodovima je “-9” : “-7”, što znači da prvak Evrope vodi u fer-plej trci s “orlovima”. Ali, napominjemo strenutno, posle samo tri odigrana kola. A ako bi se na kraju kvalifikacija i po tome ove selekcije izjednačile, odulučivao bi žreb koji bi obavio organizacioni odbor FIFA Svetskog prvenstva.

Opcija je i da budemo drugi i odemo u baraž. Srbija je trenutno na drugom mestu na tabeli, iza Portugala. Ako pobedimo Luksemburg dva puta i Azerbejdžan kod kuće orlovi bi verovatno obezbedilo drugu poziciju u grupi. Mada bi sa tako skupljnih 16 bodova morala da odigra još samo nerešeno s Ircima, koji bi, u slučaju da pobede baš u svim preostalim utakmicama, zastali na 15 i ne bi mogli da prestignu “orlove”.

U svakom slučaju odigrana su tek tri kola, novembar je daleko, mnogo je kalkulacija…

Piksi želi sa prvog mesta da odvede Srbiju na Mundijal. Veruje selektor da je to moguće, zašto onda da ne verujemo i mi.

– Znam da bih odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo u Kataru – da ponovimo Piksijeve reči sa pošetka teksta. 

GRUPA A

4. septembra Srbija – Luksemburg (od 18 sati)

7. septembra Republika Irska – Srbija (od 20.45)

9. oktobra Luksemburg – Srbija (od 20.45)

12. oktobra Srbija – Azerbejdžan (od 20.45)

14. novembra Portugal – Srbija (od 20.45)

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top