Ovde ste
Home > Ekonomija > Novi mejlovi iz afere Agrokor: Teško terete guvernera Hrvatske narodne banke

Novi mejlovi iz afere Agrokor: Teško terete guvernera Hrvatske narodne banke


Zagreb — Guvernera HNB Borisa Vujčića teško terete novoobjavljeni mejlovi koje je razmenjivao u vreme pisanja Lex Agrokora s predstavnicima lešinarskog fonda Knighthead.


Izvor: Index

Foto: Shutterstock/Damir Sencar

Foto: Shutterstock/Damir Sencar

Reč je o službenoj komunikaciji guvernera Vujčića s analitičarem fonda Knighthead Adamom Piečonkom. Kako podseća Indeks, Knighthead je progurao “roll up” kredit, koji je tada bio izuzetno bitan za Lex Agrokor, a koji je pisala tajna vladina skupina Borg, pa je najzad Knighthead postao jedan od vlasnika Agrokora.

Sada je jasno da je vrlo bitnu ulogu, uz premijera i šefa vladajuće stranke Andreja Plenkovića i bivše potpredsednice vlade Matine Dalić, imao i guverner Vujčić, piše portal.

Suprotno dosadašnjim tvrdnjama HNB-a kako je Vujčić na sastancima samo “preusmeravao” predstavnike Knightheada, iz mejlova je očigledno da je Vujčić pristao na sastanak na kojem se razgovaralo kako će ponuda tog lešinarskog fonda biti što atraktivnija za prinudnu upravu u Agrokoru.

Takođe, iz dokumentacije koju je danas objavila N1 televizija očigledno je, kako sami kažu, neetično i neprimereno ponašanje guvernera Vujčića, no tek bi istraga, posle ovih objavljenih mejlova, trebalo da pruži odgovor na ključna pitanja je li Vujčić delovao izvan svojih ovlašćenja, distribuirao povlašćene informacije te je li se, najzad, ogrešio o hrvatske zakone.

Vujčić nevoljno priznao tri sastanka s fondom

Vujčić se gotovo pa redovno sastajao s američkim lešinarskim fondom Knightheadom, i to u vreme najveće krize i vladine intervencije u Agrokoru, koji je tada još bio u vlasništvu Ivice Todorića. Vujčić je prvo priznao dva sastanka s tim fondom, da bi naknadno, nevoljno, priznao i još jedan, treći sastanak.

Prema onom što se do sada zna, Vujčić se prvo u martu 2017. godine sastao s mlađim analitičarem tog rizičnog fonda Adamom Piečonkom, i to u vreme dok je tajna vladina skupina pisala Lex Agrokor.

Drugi put se sastao s tim analitičarem 11. aprila, dan nakon što je stupio na snagu Lex Agrokor, i to izvan prostorija Hrvatske narodne banke. Upravo taj, drugi sastanak, koji se pokazuje izuzetno bitan, Vujčić je tek naknadno priznao. Treći put se Vujčić sastao u svibnju 2017. godine, a tada je u HNB stigla delegacija na čelu s Tomasom A. Vagnerom.

Lešinarski fond

Knighthead se zbog špekulativnosti ulaganja u propale kompanije naziva lešinarskim ili strvinarskim fondom, a taj je fond počeo intenzivno da kupuje obveznice Agrokora nakon što su postale jasne razmere krize. Zašto se guverner jedne države članice EU sastajao s ovim fondom, to do danas nije potpuno jasno, piše hrvatski portal.

Nakon uvođenja prinudne uprave, odnosno izglasavanja Lex Agrokora, Knighthead je odmah uskočio u pomoć posrnulom koncernu spornim roll-up kreditom. Naime, vlasnici Agrokorovih obveznica, predvođeni američkim fondom Knighthead Capitalom, ponudili su Agrokoru kredit od 480 miliona evra. Ukupni kreditni aranžman iznosio je 1,06 milijardi eura, od čega je novo zaduženje iznosilo 530 miliona evra, dok je ostatak iznosa namenjen pokrivanju starog duga.

Kredit je bio po modelu “roll-up”, odnosno priznao se jednak iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje. Takav oblik kreditiranja do tada nije bio viđen u Hrvatskoj, a ni nakon vladine intervencije u Agrokoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top