Ovde ste
Home > Zdravlje > Rusija prva u svetu registrovala korona vakcinu za životinje

Rusija prva u svetu registrovala korona vakcinu za životinje


U Rusiji je registrovana prva vakcinu na svetu protiv koronavirusa za životinje, saopštio je danas zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla da bude pokrenuta već u aprilu.


Izvor: B92

Ilustracija/Foto: Shutterstock/Mongkolchon Akesin

Ilustracija/Foto: Shutterstock/Mongkolchon Akesin

“Inaktivisana vakcina Karnivak-Kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrovana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svetu protiv kovida 19 za životinje”, rekao je Savenkov.

Prema njegovim rečima, klinička ispitivanja Karnivak-Kova, koja su počela u oktobru prošle godine, obaljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama, prenosi Tas s.

“Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na korona virus”, naglasio je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

On je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, medju kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur. Savenkov je istakao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na korona virus, a slučajevi kovida 19 kod životinja registrovani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrdjena dva slučajeva zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena izmedju vrsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top