Ovde ste
Home > Ekonomija > Kako da pokrenete sopstveni biznis? Primer iz Beograda mogao bi da vas ohrabri

Kako da pokrenete sopstveni biznis? Primer iz Beograda mogao bi da vas ohrabri


“Najbolja investicija je vreme koje ete potroiti na uenje i prouavanje svog posla”.


Izvor: B92/A.R.

Ovako za B92.net ocenjuje preduzetnica Maja Mladenovi koja vodi “MM i slatko i slano” u Beogradu. Pogaate po samom nazivu – Maja je ekspert za torte, kolae i slani ketering program, a pre par godina reila je da pokrene privatan posao i to potpuno sama.

Kako je tekla njena biznis pria?

“U mom sluaju ideja za pokretanjem posla je protekla iz ljubavi prema slatkiima, prvenstveno tortama, i moji prvi koraci u ovom poslu su bili usmereni ka lanovima porodice i bliskim prijateljima. Vremenom se moj krug kupaca irio, a samim tim i asortiman. Poetkom 2019. godine sam donela odluku da i zvanino pokrenem posao. Trenutno posao obavljam potpuno samostalno, iako sam imala planove za proirenje, ali zbog aktuelne situacije, moji planovi su odloeni za neka srenija vremena”, kae naa sagovornica.

Maja Mladenovi

Maja Mladenovi; Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, svaki poetak je teak, meutim ona se upustila u preduzetnike vode i posvetila dovoljno vremena svakom detalju, od receptura koje koristi, preko opreme koju je nabavila, ureenja radionice po propisanim standardima, pa do izrade sajta.

“Moda bi to mogao biti dobar savet za sve budue preduzetnike da se do detalja informiu o svim aspektima svog budueg posla i da je najbolja investicija upravo to vreme koje e potroiti na uenje i prouavanje svog posla”, navodi Mladenovieva.

Foto: MM i slatko i slano

Foto: MM i slatko i slano

Koncept njenog posla je, istie, izrada slatkog i slanog programa po narudbini, odnosno za svakog kupca isporuuje ketering koji se prilagoava posebnom zahtevu.

“U principu, u ponudi imam sve ono to moe biti posluenje na proslavama, ali i porodinim okupljanjima. Torte su izuzetno vaan i nezaobilazan detalj na svim roendanima i svadbama, dok se sitni kolai i slani program poruuju za neke druge prilike, kao to su slave, poslovni susreti i slino. Svakoj porudbni pristupam sa puno panje, jer osim ukusa mislim da je estetski deo izuzetno bitan za ovaj posao. U ovom poslu postoje trendovi koji se prate, tako da se zahtevi stalno menjaju, ali mogu rei da je svaki zahtev izazov za sebe. Na sajtu svom sajtu www.mmislatkoislano.rs sam izdvojila samo neke zanimljive zahteve, ali ideje mojih kupaca su neiscrpne”, objanjava.

Foto: MM i slatko i slano

Foto: MM i slatko i slano

Prema njenim reima, konkurencija sa jedne strane jeste jaka, ali sa druge strane elje se razlikuju, bilo da se govori o ukusu, bilo o dekoracijama.

“Industrijske proizvoae svakako ne smatram svojom konkurencijom i program koji se moe nai po velikim trgovinskim lancima ima neku potpuno drugaiju ideju. to se malih proizvoaa tie, mislim da svako moe pronai neko svoje mesto na tritu, jer se ukusi zaista razlikuju”, napominje.

U svemu tome dosta joj je pomogao i jedan od programa podrke preduzetnicima Ministarstva privrede.

Foto: MM i slatko i slano

Foto: MM i slatko i slano

“Ministarstvo privrede preko Fonda za razvoj RS ima zaista irok spektar programa koji su namenjeni razliitim kategorijama biznisa. Ja sam konkretno aplicirala za startap kredit i to je upravo bio i jedini nain da svoju ljubav prema tortama, kolaima i keteringu pretoim u posao. U prvom koraku sam pohaala Obuku za poetnike u biznisu kod Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije u Beogradu, gde sam dobila neke vane informacije i znanja. Ova obuka je besplatna i mislim da bi za sve koji razmiljaju o preduzetnitvu bilo dobro da je pohaaju. Na obuci se dobuju sve potrebne informacije za startap kredit i na osnovu toga sam pripremila svu potrebnu dokumentaciju”, pojanjava.

Priprema za program, dodaje, sigurno da nije laka, ali ukoliko se prate svi koraci, svako moe da pripremi sve to je potrebno.

Foto: MM i slatko i slano

Foto: MM i slatko i slano

“Ovi startap krediti su ansa koju bi trebalo da iskoristi svako ko poinje posao, jer finansiranje na ovaj nain omoguavava vie pogodnosti. Kao prvo, uz odobreni kredit privrednici dobijaju i bespovratna sredstva, to je tipino za sve programe Ministarstva pravde. Zatim, kamate su izuzetno povoljene i daleko ispod drugih ponuda koje postoje na tritu. Na kraju, tu je i grejs period koji je od izuzetne vanosti na poetku posla. Kada se sve tri pogodnosti ovako ukljue u isti program, bespovratna sredstva, niska kamata i grejs period, mislim ne postoji bolji nain za poetka u poslovanju”, zakljuuje Mladenovieva.

Proteklu godinu, bez sumnje obeleio je koronavirus. Naa sagovornica istie da je je aktuelna pandemija imala ogroman negativan uticaj na njen posao.

Foto: MM i slatko i slano

Foto: MM i slatko i slano

“Ve godinu dana proslave se organizuju u krugu porodice, tako da su danas roendanske torte male, 2-3 kilograma, dok su pre pandemije isti kupci organizovali velike roendane sa bogatim posluenjem. Nekada je jedna proslava mogla da bude i po 20 kilograma slanog i slatkog programa. Trenutno radim toliko da mogu da platim poreze, doprinose i ratu kredita, ali se nadam da ovo nee potrajati jo dugo i da emo od leta svi polako da se vratimo na staro”, poruuje.

Neki od planova stopirani su upravo zbog pandemije.

“Ali svakako nisam odustala od ideja da proirim svoju radionicu i da zaposlim odreeni broj radnika. Ideja mi je da vie razvijem ketering za poslovne potrebe, ali svakao sada nije pravi momenat za to. Inae, i za dodatno zapoljavanje postoji poseban program Ministarstva privrede, pa bih svakako u budunosti razmiljala i u tom pravcu”, kae ona.

Podsetimo, kako je B92.net ve pisao, Ministarstvo privrede trenutno sprovodi Program podsticanja preduzetnitva kroz razvojne projekte, Program podsticanja razvoja preduzetnitva kroz finansijsku podrku za ene preduzetnice i mlade, a tu je i program za podrku startap kompanija.

Takoe, treba napomenuti da od ove godine za bespovratna sredstva iz programa Ministarstva privrede namenjenom poetnicima u poslovanju mogu da konkuriu i oni privredni subjekti koji se bave turizmom.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top