Ovde ste
Home > Vesti > Novi NATO na pomolu? Da li e dve svetske sile zajedniki odgovoriti na sankcije Zapada?

Novi NATO na pomolu? Da li e dve svetske sile zajedniki odgovoriti na sankcije Zapada?


Rusija i Kina ne nameravaju da zajedniki odgovore na sankcije Zapada, nije im potreban vojni savez poput NATO, jer su odnosi Moskve i Pekinga sasvim drugaiji.


Izvor: Sputnjik

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

To je poruio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ne planiramo konkretne ‘smicalice’ kao odgovor na ono to se ini protiv nas, niti ćemo planirati. Ne mislim da ćemo sinhronizovati nae odgovore na sankcione ‘ispade’ koji se preduzimaju protiv Kine i Rusije“, rekao je ef ruske diplomatije u intervjuu za „Prvi kanal“.

Govoreći o mogućnosti formiranja vojnog saveza Rusije i Kine, ministar je podsetio da je u jednom od zajednikih dokumenata na najviem nivou „istaknuto da rusko-kineski odnosi ne predstavljaju vojni savez, i da to nije njihov cilj“.

„Vojni savez u njegovom klasinom smislu vidimo na primeru NATO-a, takav savez nam nije potreban“, istakao je Lavrov.

Istovremeno je naglasio da NATO pripada savezima iz epohe Hladnog rata, dok bi on sada dao prednost „razmiljanju u kategorijama moderne ere, kada se formira multipolarnost“.

„U tom smislu nai odnosi sa Kinom se sasvim razlikuju od odnosa klasinog vojnog saveza. Moda su u odreenom smislu ak i blii“, precizirao je ruski ministar.

Prema reima Lavrova, oni sa Zapada koji razgovaraju sa Kinom i Rusijom oholo i sa uvredama nisu nikakvi politiari i stratezi.

„Oni koji sa Kinom i sa Rusijom razgovaraju sa prezirom, s visine, sa uvredama – nikakvi su politiari i stratezi. Ako im je to potrebno kako bi za par godina na novim parlamentarnim izborima pokazali koliko su ‘dobri’, neka im bude “, istakao je ef ruske diplomatije.

Takoe je naglasio da se Moskva i Peking ne udruuju protiv bilo koga.

„Tokom moje posete Kini ministar spoljnih poslova Van Ji i ja smo usvojili zajedniko saoptenje o pojedinim problemima globalnog upravljanja gde smo ukazali na neprihvatljivost krenja meunarodnog prava, njegovu zamenu nekakvim tajno razraenim pravilima, meanje u unutranja pitanja i u principu svega onoga to protivrei Ustavu UN. Tamo nema nikakvih pretnji“, precizirao je ef ruske diplomatije.

U bilateralnim dokumentima Rusije i Kine uvek se naglaava da „bilateralna strateka saradnja i viestrano partnerstvo postoji iskljuivo u interesima naih naroda i zemalja, a ne protiv bilo koga drugog“.

Takoe je istakao da saradnja Rusije i Kine „nastavlja da se kvalitetno uvrćuje“, a trenutno se priprema jo jedan dokument koji će potpisati predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si inping, posvećen 20. godinjici Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

„Na strateki sporazum će biti produen“, saoptio je Lavrov.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top