Ovde ste
Home > Ekonomija > Situacija u Hrvatskoj eskalirala: “Došli smo do granice izdržljivosti”

Situacija u Hrvatskoj eskalirala: “Došli smo do granice izdržljivosti”


Do kraja nedelje veledrogerijama u Hrvatskoj će za dugove biti uplaćeno 900 miliona kuna (119 miliona evra).


Izvor: SEEbiz

Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Na to nezadovoljne veledrogerije poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lekova bolnicama, a ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da time pacijenti neće biti ugroženi.

Veledrogerije su hitno tražile uplatu 3,5 milijarde kuna (462 miliona evra) i plan plaćanja do kraja godine. Predstavnici veledrogerija tvrde da su im bolnice i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dužni 6,5 milijardi kuna (858 miliona evra).

O toj temi su jutros U mreži Prvog govorili direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, predsednica HUP Koordinacije veledrogerija Diana Percač, direktor županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak i predsednica Hrvatske lekarske komore Ana Soldo, prenosi portal SEEbiz.

“HZZO uredno isplaćuje limite bolnicama. Bolnice su te koje ugovaraju nabavku lekova, plaćanje i neplaćanje, za to je odgovoran onaj ko vodi sistem”, rekao je direktor HZZO-a Lucian Vukelić.

Diana Percač rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva za osnivanje HUP koordinacije veledrogerija bila borba za redovnu naplatu dugova koje generišu bolnice. Od osnivanja koordinacije 2017. godine do danas dug je udvostručen.

“Eskaliralo je s pojavom pandemije, dugovi su počeli rasti. Upozoravali smo, a ne pretili, apelovali na rešenje jer veledrogerije to ne mogu više izdržati. Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti, a ovo je nažalost jedna od posledica”, rekla je Percač.

Direktor županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak poručuje da lekovi koji su u ovom trenutku teško dostupni postoje u zalihama bolničkih odeljenja i apotekama.

“Velika je zabrinutost među direktorima ako se ovo nastavi. Neka mi niko ne zameri, nije odgovornost na direktoru bolnice. Ustavno pravo definisano je s čak tri člana – pravo na život, pravo na zdravstvenu brigu i pravo na siguran i zdrav život. Lekovi, potrošni medicinski materijal treba neometano da dođu do pacijenta”, rekao je Novinščak.

Predsednica Hrvatske lekarske komore Ana Soldo poručuje da se svi treba da saberu i prestanu ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantovanu zdravstvenu zaštitu.

“To im sigurno smanjuje poverenje u državu i izaziva strah. Nije mi dobra ta komunikacija s preuzimanjem stanja onakvim kakav je. Moramo biti svesni da dugovi postoje i da se problem mora rešiti. U svakom delu stvari možemo popraviti, ali čini mi se da vremena imamo sve manje. Bez neke brze finansijske injekcije u sistem to se ne može rešiti”, rekla je Soldo dodajući da bi krizno finansiranje bilo dobro rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top