Ovde ste
Home > Ekonomija > SVE ZAMKE KREDITNE KARTICE! Ne zadužujte se olako da ne biste postali rob plastike

SVE ZAMKE KREDITNE KARTICE! Ne zadužujte se olako da ne biste postali rob plastike


Korišćenje kreditnih kartica omogućilo nam je kupovinu onoga za šta trenutno nemamo novca, kao i plaćanje na rate sa kamatom ili bez nje. Ali ukoliko ih ne koristimo na pravi način, poštujući uslove otplate, možemo upasti u finansijsku nepriliku, pravo dužničko ropstvo.

Stavovi banaka su vrlo jasni – određenog datuma u mesecu neophodno je da uplatite minimalnu ratu po dugu (uglavnom pet odsto), a kamata se obračunava na preostalo dugovanje. To vas ne sprečava da uplatite i veću sumu i tako smanjite dug, a samim tim i kamatu.

Međutim, ukoliko “zaokružujete” dug koji imate na kreditnoj kartici i svakog meseca uplaćujete dinar, deset ili 20 dinara manje od iznosa rate, nemojte se iznenaditi ako vam banka za to naplati paprene penale! Ovaj bankarski potez nije protivzakonit, ali mnogi potrošači nisu upoznati sa ovom nadoknadom, zbog čega puštaju da im se dug mesecima nagomilava. Zato se mnogi neprijatno iznenade kada im stigne mesečni izveštaj, a u njemu “kazna za ceo iznos rate”.

Shutterstock

Tako na primer, ukoliko je vaše mesečno zaduženje na kreditnoj kartici 20.010 dinara, a vi ste uplatili 20.000 dinara, znajte da će vas banka tretirati kao nekog ko nije izmirio svoju obavezu. Ako svakog meseca uplatite po deset ili 20 dinara manje, taj dug s vremenom može narasti do prilično visokog iznosa.

VAŽNO

Svakog meseca uplaćujte tačan iznos, i to najkasnije do datuma koji je dogovoren. To je jedini način da izbegnete penale

Dejan Gavrilović, Efektiva

Upravo takav primer je i jednog potrošača koji je na kreditnoj kartici imao mesečno zaduženje od 100.000 dinara, a penal za dug od nepunih 20 dinara nakon nekoliko meseci naplaćen mu je čak 3.000 dinara.
- Svakog meseca plaćao sam ravno 100.000 dinara, ne gledajući da li je slučajno trebalo uplatiti koji dinar više ili manje. Skinuto mi je čak 3.000 zbog toga što nisam uplatio 17,48 dinara – ogorčen je on.

Predsednik potrošačkog udruženja “Efektiva” Dejan Gavrilović savetuje potrošače da svoje obaveze uplaćuju tačno onako kako je to propisano planom otplate.

– To znači da svakog meseca uplaćujete tačan iznos, i to najkasnije do datuma koji je dogovoren. To je jedini način da izbegnete zatezne kamate. Problem je što mnogo ljudi ne zna da izračuna kolika je zatezna kamata, ali na internetu postoje kalkulatori koji će to učiniti umesto vas. Imali smo žalbe potrošača koji su tvrdili da pojedine banke “muvaju” sa zateznom kamatom i računaju je na neke nepoznate načine – kaže naš sagovornik i savetuje:
- Veoma je važno da uplaćujete tačne iznose i na vreme, jer se dug može s vremenom nagomilati. Ukoliko vam je rata 20.010 dinara, a vi “zaokružite” i uplatite samo 20.000, na preostali dug, u ovom slučaju 10 dinara, banka će vam na dnevnom nivou obračunavati zateznu kamatu.
 

Šest saveta za odgovorno korišćenje kreditnih kartica

Postoje osnovna pravila koja morate poštovati prilikom korišćenja kreditne kartice kako biste izbegli neželjene situacije, a finansijski portal Kamatica predstavlja vam šest zlatnih pravila pomoću kojih će plaćanje karticama biti dobar način za kupovinu. Pre potpisivanja ugovora sa bankom pažljivo pročitajte ugovor. Detaljno razmotrite sve opcije i nađite najpovoljniju za vas. Kreditna kartica treba da vam olakša kupovinu i omogući lakšu otplatu, a ne da vam bude glavni izvor finansijskih problema.

1. Uvek proverite mesečni izvod
– Na kraju meseca dobićete izvod koji prikazuje ukupan iznos koji dugujete i minimalni iznos koji morate da platite. Na izvodu proverite da li su sva zaduženja i plaćanja tačno prikazana.

2. Kupujte samo ono što vam je dostupno
– Kupujte samo one stvari koje možete priuštiti i koje možete otplatiti u razumnom vremenskom roku. Ako znate da nešto sebi ne možete priuštiti, ne kupujte to.

3. Uplatite više od minimuma
– Svaki put kada možete uplaćujte više od minimalnog iznosa duga. Ovim ćete smanjiti vreme potrebno za otplatu duga po kreditnoj kartici i u isto vreme uštedeti plaćajući manje kamate. Ukoliko odjednom uplatite ukupan iznos duga, nećete platiti nikakve kamate. Ako platite samo minimalni iznos, kamata će biti obračunata na preostali iznos duga.

4. Neotplaćeni dug održavajte malim
Kod upotrebe kreditne kartice važno je da obaveze u vezi sa njom izmirite na vreme. Ukoliko nemate uplatu koja pokriva vaše dugovanje i kamatu koju treba da platite, ulazite u nedozvoljen minus, koji nikako nije prihvatljiv. Zadužujte se samo onoliko koliko možete otplatiti u datom vremenskom okviru.

5. Redovno plaćajte rate
– Nemojte preskočiti otplatu ili kasniti sa otplatom, kako ne biste plaćali dodatne naknade i kamate. Ukoliko vam datum dospevanja obaveza ne odgovara, probajte u banci da ga promenite.

6. Naknade koje plaćate
– Prilikom izbora kartice važnu ulogu za korisnike igra kamata koju će plaćati, kao i trošak izdavanja i održavanja kartice. Upoznajte se sa visinom kamate i ostalim naknadama i pročitajte opšte uslove o korišćenju kartice.

 

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top