Ovde ste
Home > Automobili > Vozai elektrinih trotineta i dalje se vode kao peaci

Vozai elektrinih trotineta i dalje se vode kao peaci


Prolee je stiglo i kalendarski i vremenski, na ulicama je sve vie vozaa elektrinih trotineta, ali nisu jo stigli propisi za vonju ovih dvotokaa.Foto: VW promo

Foto: VW promo

Kako saznaje “Blic”, radna grupa MUP-a nije zasedala u prethodnom periodu zbog korone, ali bi mogla uskoro da uredi ovu oblast nakon sastanka evropske organizacije saobraajne policije “Road police”.

Vesnici prolea u gradovima irom Srbije su i elektrini trotineti. Meutim, iako se voze ve pune dve godine i pravi su hit u zemlji kao alternativa gradskom prevozu, po svemu sudei, ni ovog prolea nee doekati svoje propise.

To znai da e se vozai elektrinih trotineta i dalje voditi kao peaci, biciklisti ili skejteri, a umesto pravila imaju samo preporuke od Agencije za bezbednost saobraaja kako da voze trotinete.

Prema tim preporukama, na vozae trotineta se apeluje da se na biciklistikim stazama ne kreu brzinom veom od 35 na sat, a na peako-biciklistikim stazama bre od 10 kilometara na as.

Tamo gde nema staza preporuka je da se trotinetai kreu trotoarima, ali da ne idu bre od est kilometara na as.

Postoje trotineti razliitih karakteristika i brzina. Najbri trotineti na svetu idu i do 90 kilometara na sat. Imali smo nedavno sluaj vonje trotineta na autoputu od 80 na sat.

Sve su to injenice koje treba sagledati pre donoenja zakona. Takoe, i dalje su otvorena pitanja ko e smeti da vozi koji trotinet i da li e biti obavezna zatitna oprema – naglaavaju u MUP-u.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top