Ovde ste
Home > Život > Francuski ministar oštro kritikuje rijaliti koji prikazuje testiranje nevinosti kod Romkinja – Vesti – Život

Francuski ministar oštro kritikuje rijaliti koji prikazuje testiranje nevinosti kod Romkinja – Vesti – Život


Francuski parlament upravo je usvojio takozvani “zakon o separatizmu”, kojim se zabranjuju testovi kojima se dokazuje nevinost neveste pre braka. Zakon je se odnosio na veliki deo muslimanske populacije u Francuskoj, ali takođe zabranjuje tradicije nekih romskih zajednica.


Izvor: Sputnjik

Ilustracija Foto: Profimedia

Ilustracija Foto: Profimedia

“Dokumentarni film s perspektivom, da. Neka vrsta rijaliti televizije koja test nevinosti predstavlja kao obavezu venčanja, ne! Pogotovo u trenutku kad glasamo da se to zabrani”, tvitovao je Šiapa.

Francuski ministar za državljanstvo osudio je rijaliti TV šou zbog nekritičkog prikazivanja tradicionalnog romskog predbračnog testa nevinosti.

Marlen Šiapa izjavila je u četvrtak da je pisala francuskom emiteru CSA nakon što TFX-ov kanal prikazao “Neverovatna romska venčanja” i takozvanu “ceremoniju maramica” u toj emisiji.

U jednoj od kasnijih scena, žene iz katalonske gitanske zajednice u južnom gradu Perpinjanu razgovaraju o tome zašto im je test važan.

Upitana da li i mladoženja mora da bude nevin, druga osoba odgovara: “To se ne radi. Polazimo od principa da ako mladić ne izlazi na zabave i ne viđa druge devojke pre nego što se oženi, onda će mu to posle nedostajati. To iskustvo mora da prođe”.

Takozvani zakon o separatizmu najnoviji je zakonski akt u sekularnoj republici usmeren na veliku muslimansku manjinu, ali će uticati i na Rome ili Žitane – što je, ironično, i ime jedne od dve svetski poznate marke cigareta francuske duvanske kompanije SEITA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top