Ovde ste
Home > Život > Iznad Antarktika eksplodirao veliki meteorit pre 430.000 godina – Nauka – Život

Iznad Antarktika eksplodirao veliki meteorit pre 430.000 godina – Nauka – Život


Meteorit širine od oko 90 metara eksplodirao je iznad Antarktika pre 430.000 godina i tako poslao vatrenu kuglu vanzemaljskog materijala na ledenu površinu, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika koji borave na Južnom polu.


Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Smatra se da se ovakve eksplozije javljaju češće od pada meteora ili mnogo većih asteroida koji su ostavljali kratere na zemlji, poput onog koji je uništio dinosauruse pre 66 miliona godina, preneo je CNN.

Otkriće ovakvih svemirskih stena je, međutim, mnogo teže jer ostavljaju vrlo malo tragova u geološkim zapisima. Matijas van Gineken, istraživac sa Univerziteta Kent, sakupio je 17 tamnih čestica, manjih od jednog milimetara, nevidljivih ljudskom oku, dok je bio u ekspediciji na planini Sor Rondan na istoku Antarktika, gde se nalazi belgijska istraživačka stanica “Princeza Elizabeta”.

“Prvo sam primetio da neke od njih izgledaju kao da su zalepljene jedna za drugu, što bi moralo da se dogodi kada su čestice rastopljene. To bi značilo da mnoge od njih imaju interakciju kada su na vrlo visokoj temperaturi. Ovo je jedini razuman način da se objasni da je u pitanju bio ogroman udar”, rekao je Van Gineken, vodeći autor studije koja je juče objavljena u časopisu Sajens Advanses.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top