Ovde ste
Home > Ekonomija > Kineska kompanija saopštila koliko je miliona uložila od dolaska u Srbiju FOTO

Kineska kompanija saopštila koliko je miliona uložila od dolaska u Srbiju FOTO


Od dolaska u Srbiju kineska kompanija je uložila stotine miliona dolara.


Izvor: B92

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, kompanija Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) je 2020. uložila 360 miliona američkih dolara, odnosno deset miliona više nego što je decembra 2018. Ziđin platio 63 odsto udela u RTB-u Bor.

Kompanija će, kako navode u saopštenju, nastaviti da investira i nastojaće da postigne brz i munjevit razvoj. Završiće izgradnju u rudniku “Majdanpek”, drugu flotaciju u rudniku “Veliki Krivelj”, sistem prečišćavanja otpadnih voda iz “Jame”, rekonstrukciju Topionice za kapacitet 180.000 tona katodnog bakra godišnje, sa posebnim fokusom na sistem za prečišćavanje gasova kao prioritetom, projekat opremanja flotacije šljake, kao i projekat novih krečnih peći u “Zagrađu”, rekao glavni inženjer Ziđina Đao Đanming.

Kineski Ziđin je od dolaska u Srbiju, u nekadašnji RTB Bor uložio oko 700 miliona američkih dolara.

Đao Đanming; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Đao Đanming; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

“U rudniku bakra Majdanpek, prema dinamici projekta izgradnje nove flotacije zu kojoj će se prerađivati 40 hiljada tona rude dnevno, završeno je oko 65 odsto radova, a investicija iznosi 137,7 miliona dolara. Takođe, izvedeno je 30 odsto radova prema dinamici projekta izgradnje još jedne flotacije rudnika ‘Veliki Krivelj’, u šta je uloženo 57,8 miliona dolara. U ‘Novom Cerovu’ završena je rekonstrukcija rudarskog sistema za 2,5 miliona tona rude godišnje, što je investicija vredna 19 miliona dolara. U rudniku ‘Jama’ započeti su radovi na niskopu i drugi poslovi, što je investicija ‘teška’ 32,3 miliona dolara. Radi implementacije projekta koji će omogućiti proizvodnju 180.000 tona katodnog bakra godišnje, u borskoj topionici je 2020. izgradnjom novog sistema za odsumporavanje i nove elektrolize počela sveobuhvatna rekonstrukcija. Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara”, rekao je Đanming.

Topionica; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Topionica; Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

On je dodao da su u izgradnji novi sistem krečnih peći u “Zagrađu” i druga sekcija za preradu kamena u “Kriveljskom kamenolomu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top