Ovde ste
Home > Vesti > Komšić se žali Briselu – problem: Rusija i Srbija

Komšić se žali Briselu – problem: Rusija i Srbija


Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, uputio je na više adresa u Briselu pismo u kontekstu budućih razgovora članica EU o Zapadnom Balkanu i BiH.


Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Kako je preneo sarajevski portal “Klix” pozivajući se na svoja saznanja, Komšić u pismu na pet stranica analizira aktuelno stanje, očekivanja i poteškoće sa kojima se BiH suočava.

Komšićevo pismo je, kažu, usledilo nakon što je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlic Radman uputio neslužbeni dokument o BiH o kojem će raspravljati Savet Evrope.

Navodi se da se Komšić u pismu, koje portal objavljuje integralno, fokusira na ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ-a i SNSD-a, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.

Između ostalog, Komšić piše o nastojanju HDZ-a i SNSD-a da kroz reformu Izbornog zakona BiH, kako kaže, “zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam”.

Posebno, dodaje, kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje “trećeg entiteta”.

Navodi da se u BiH očekuje reforma Ustava na način da se implementira svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kako bi se, kako kaže, obezbedila ravnopravnost svih građana BiH u svim pravima, uključujući i politička prava.

Očekuje se, navodi Komšić, i snažnija pomoć u okviru NATO integracija, na način da se više neće “podilaziti onima koji odbijaju članstvo BiH u NATO savezu, kao i da se ubrza put BoH prema NATO-u”.

Očekuje i “suzbijanje negativnog ruskog uticaja i njihovog narativa da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda, te da će oni prihvatiti sve što se tri naroda dogovore”, što, kako navodi, nije demokratski izraz i uvodi elemente sistemske diskriminacije i nestabilnosti u radu državnih institucija”.

Komšić je ukazao na, kako je naveo, “rastući ruski uticaj u Bosni i Hercegovini, kroz retoriku i aktivno delovanje prema pojedinim političkim akterima”, što smatra, nije moguće kvalitetno rešiti bez aktivnijeg angažmana zvaničnika EU iz Brisela.

Komšić navodi i da je zbunjujući sadašnji kontekst saradnje EU i SAD, u vezi s reformskim procesima u BiH, kao što su reforme ustava i Izbornog zakona BiH.

Zabrinut je, kaže, zbog nivoa servilnosti Misije EU u BiH prema zahtevima koji dolaze iz SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top