Ovde ste
Home > Ekonomija > Kriminal pojeo najveu fabriku obue u BiH?

Kriminal pojeo najveu fabriku obue u BiH?


Viegodinji kriminal zavio je u crno Fortunu, najveu fabriku obue u BiH.


Izvor: klix.ba

Foto: Depositphotos, Kuzmafoto

Foto: Depositphotos, Kuzmafoto

Najveu tetu trpe radnici koji nemaju mogunost uvezivanja ak 19 godina radnog staa, a trenutne prilike pokazuju da veliki broj njih uskoro nee otii u penziju.

Graanika fabrika obue Fortuna do otvaranja steajnog postupka imala je okvirno 1.300 zaposlenih radnika, a brojne kriminalne aktivnosti, koje su potvrene sudskim presudama, najveu fabriku obue u naoj zemlji dovele su do propasti, pie Kliks (Klix). Steaj je otvoren, a do danas nije okonan.

Prilikom pokretanja steaja, 214 Fortuninih radnika je otilo na evidenciju Zavoda za zapoljavanje Tuzlanskog kantona, a re je o osobama koje su stekle uslove za odlazak u penziju ili su proglaene invalidima rada.

Ostali radnici su potpisali ugovore te su prebaeni u Fortunine sestrinske firme za koje e se kasnije ispostaviti da su predstavljale leglo kriminalnih aktivnosti. Svim radnicima danas je zajedniko da im 19 godina nije uvezan radni sta.

Odbor poverilaca nedavno je doneo odluku o prodaji fabrike po ceni od okvirno 10 miliona KM (5,1 miliona evra). Da se ona i proda po ovoj realnoj trinoj ceni, taj iznos nee biti dovoljan za namirivanje svih potraivanja, koja iznose neto vie od 40 miliona maraka (oko 20,4 miliona evra).

“Svi smo stari radnici koji imamo vie od 30 godina radnog staa i sada emo ostati bez iega. On nam nee biti uvezan, tako da sada ni sami ne znamo gde se nalazimo. U ovom trenutku nas 80 ostvaruje uslove za odlazak u penziju, ali to pravo ne moemo ostvariti jer cena od 10 miliona KM je znatno ispod onoga koliko ova fabrika vredi”, kae za Kliks Rabija Hodi, predstavnica radnika Fortune u Odboru poverilaca.

Radnici priaju da je stanje alarmantno, istakavi da ne postoji institucija na svim nivoima u BiH na ija vrata nisu pokucali, ali konkretne pomoi skoro da nije ni bilo.

“Nema gde nismo bili i dopise slali, ali nismo nita uspeli da zavrimo. Jedino smo dve godine dobijali naknade sa biroa, a Vlada Federacije BiH u dva navrata je penzionisala 27 radnika. Na poslednjem javnom pozivu smo dobili odbijenicu jer su tokom prole godine radni sta uvezivali dravnim firmama”, dodaje Hodi.

Radnici su steajnom upravniku predlagali reorganizaciju kompanije, meutim, zbog prevelikih dugovanja to nije bilo mogue izvriti te je odlukom nadlenog suda odreeno da se imovina Fortune mora prodavati.

Inae, u novembru 2016. godine otvoren je steajni postupak u Fortuni i to upravo zbog dugovanja koja su prelazila pomenutih 40 miliona KM. Iz Optinskog suda u Tuzli nedavno su potvrdili da u proloj godini nije bilo namirenja poverilaca niti unovavanja imovine, istakavi da su javni oglasi za prodaju pokretnih stvari bili bezuspeni.

Nedugo posle otvaranja steajnog postupka uhapeni su vlasnik Fortune Safet Pjani i nekoliko njegovih saradnika. Oni se prema optunici Tuilatva Tuzlanskog kantona terete da su na raun Fortune poslovale druge njihove fabrike koje su radile u krugu preduzea. Pjani je iznajmljivao prostor i maine Fortune bez ikakve naknade, a na Fortuni je ostavio hiljade maraka komunalnih dugova.

Takoe, malverzacijama su Pjani i grupa Fortunu otetili za 4,5 miliona KM (2,3 miliona evra), a osim toga drava je oteena za 5,5 miliona maraka (2,8 miliona evra) zbog neuplaivanja doprinosa.

Kantonalni sud u Tuzli Pjania je 2018. osudio na pet godina zatvora zbog organizovanog kriminala, nametnuvi mu da mora vratiti dravi okvirno 200.000 maraka (102 hiljade evra). Presuda je donesena na osnovu njegove nagodbe sa Kantonalnim tuilatvom u Tuzli.

Kako je potveno za Kliks iz Tuilatva Tuzlanskog kantona, trenutno je sudski postupak otvoren protiv Pjanievog sina Bakira i nekadanjeg finansijskog direktora Huseina Nurikia, s obzirom na to da oni nisu zakljuivali sporazume o priznanju krivice.

Na sledeoj sednici Odbora poverilaca radnici takoe planiraju najaviti i protestna okupljanja ispred Porezne uprave u Tuzli.

Kada e ova sednica biti odrana za sada je nepoznanica zbog epidemioloke situacije koja diktira da u zatvorenom prostoru moe biti maksimalno 20 osoba, a broj uesnika za reavanje pitanja Fortune je znatno vei.

Radnici su u svojoj borbi spremni i na slanje pisma i tube Evropskom sudu za ljudska prava, koji smatraju poslednjom relevantnom adresom za reavanje njihovog statusa.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top