Ovde ste
Home > Vesti > Lavrov: Da li je to plan ili blef?

Lavrov: Da li je to plan ili blef?


Moskva — Rusija se nada da Zapad predvoen SAD nee podstrekivati ukrajinske politiare da ponu sukob u Donbasu, izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Izvor: Tanjug

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

“Kao to sledi iz informacija koje su u ovom trenutku dostupne, ukljuujui masovne izvetaje medija, vojni zvaninici su u velikoj meri svesni tetnosti bilo koje akcije koja bi mogla da izazove vrui sukob. Nadam se da ih nee podstai politiari koji su moda podstaknuti Zapadom predvoenim SAD”, rekao je Sergej Lavrov za ruski Kanal jedan.

Lavrov je naglasio da postoje brojne spekulacije o dokumentima u vezi sa Donbasom koje je ukrajinski parlament upravo odobrio, a potpisao predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Tass.

“U kojoj meri oni odraavaju stvarnu politiku? I u kojoj meri ovo tei cilju reavanja sopstvenih problema Zelenskog kod kue, jer njegov rejting neprestano pada? Ne znam da li je ovo blef ili konkretan plan”, rekao je Lavrov .

„Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno – a ova njegova izjava je aktuelna i danas – da e oni koji mogu, pokuati da zaponu jo jedan rat u Donbasu i upropastiti Ukrajinu“, upozorio je Lavrov.

Ukrajinski parlament sastao se u utorak na hitnom zasedanju kako bi glasao za saoptenje kojim se Rusija okrivljuje za eskalaciju u Donbasu.

Rezolucija poziva medjunarodne organizacije i pravosudne institucije da preduzmu mere za istragu onoga to Kijev opisuje kao ozbiljna krenja meunarodnog prava „tokom oruane agresije Rusije na Ukrajinu“.

Tenzije u Donbasu porasle su 26. marta kada su u blizini sela umi ubijena etiri ukrajinska vojnika.

Kijev je za njihovu smrt okrivio snage Donjecke Narodne Republike.

Donjeck je negirao odgovornost za bilo kakva bombardovanja. Kasnije je Donjecka republika rekla da je ukrajinske vojnike ubila nagazna mina tokom pregleda minskih polja.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da je Kremlj zabrinut da bi ukrajinska strana mogla preduzeti provokativne akcije na jugoistoku Ukrajine, stvarajui tako rizik od gradjanskog rata.

U sredu je predstavnik ruskog predsednika u Kontakt grupi za reavanje sukoba na istoku Ukrajine Boris Grizlov opisao stav Kijeva po pitanju bezbednosti u zoni sukoba u Donbasu kao neodgovoran i cinian, navodi Tass.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top