Ovde ste
Home > Vesti > NATO o izgradnji baze Kosovskih snaga

NATO o izgradnji baze Kosovskih snaga


“Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga vas upuujemo da se obratite njima za bilo kakav komentar”, naveo je NATO.


Izvor: Kossev

Ilustracija: Depositphotos/ Photocreo

Ilustracija: Depositphotos/ Photocreo

Nato je ovo odgovorio na pitanja da li su upoznati i saglasni sa odlukom da se na Crnui u Junoj Mitrovici gradi do sada najvea baza KBS-a na Kosovu, te da li su uestvovali u tome.

NATO u odgovoru za KoSSev podsea da je pre sprovoenja bilo kakvih aktivnosti na Severu Kosova od strane KBS-a, neophodno odobrenje komandanta KFOR-a.

“KBS-u je pre bilo kakvog angaovanja na severnom delu Kosova potrebna dozvola komandanta KFOR-a, a u skladu sa sporazumom postignutim sa institucijama Kosova za koji NATO oekuje da se nastavi sa njegovim primenjivanjem“.

Kako dodaju, KBS podravaju u izvornom mandatu, a preko svog savetodavnog tima za vezu.

„Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiu reagovanja u kriznim situacijama i civilne zatite, te da pomae civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesree i ostale hitne situacije, a na korist graana Kosova“, naveo je neimenovani zvaninik NATO-a u pisanom odgovoru za KoSSev.

Podsetili su i na to da KFOR i KBS sarauju i sprovode zajednike aktivnosti uklanjanja eksplozivnih naprava.

Ipak, krajem 2018. godine u kosovskoj skupini usvojena su tri zakona o promeni mandata KBS-a, ime KBS praktino postaje vojska, to je tada nailo na zvanino protivljenje NATO-a, odnosno najave da e preispitati nivoe angaovanja sa KBS-om.

Na pitanje da li se neto promenilo u odnosu NATO-a prema KBS-u od tada, i ako jeste, ta je drugaije, poruili su da i dalje „preispituju nivo svog angaovanja“.

Ujedno kau da ostaju posveeni bezbednosti Kosova i regionalnoj stabilnosti, i da nastavljaju sa sprovoenjem svoje misije pod mandatom UN-a, s ciljem obezbeivanja sigurnog okruenja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kako su istakli, i dalje pruaju svoju podrku dijalogu Beograda i Pritine – kao „jedinom trajnom politikom reenju za Kosovo i region“.

Pozvali su Beograd i Pritinu da se postaraju da nema tenzija i da se uzdre od izjava ili akcija koje mogu „dovesti do eskalacija“, te ostanu usredsreeni na napredak uz reforme i dijalog.

Nedavna najava optine Juna Mitrovica o dodeli 191 hetara zemlje za izgradnju baze KBS-a naila je na odijum u delu srpskih provladinih medija, Kancelarije za KiM alii SNS poslanika u parlamentu, koji je vide kao pretnju Srbima na Kosovu.

Potom je o ovoj temi jue govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vui.

Kae da Srbija veruje da e se sauvati stabilnost i mir na KiM-u, ali i da: „Ukoliko bude postojala bilo kakva ozbiljnija opasnost ili ugroenost za srpski narod… znaju Srbi sa Kosova sve“.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top