Ovde ste
Home > Vesti > “Ne možemo sebi dozvoliti da stvorimo kovid generaciju na Balkanu”

“Ne možemo sebi dozvoliti da stvorimo kovid generaciju na Balkanu”


Beograd — Evropska unija i UNICEF najavili početak programa vrednog pet miliona evra za ublažavanje uticaja pandemije na najugroženiju decu Zapadnom Balkanu i Turske.


Izvor: FoNet

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Cilj programa je da se za oko 490.000 dece i roditelja obezbedi bolji pristup javnim službama koje promovišu razvoj, obrazovanje, zdravstvene usluge i zaštitu u ranom detinjstvu.

Ne možemo sebi dozvoliti da stvorimo kovid generaciju, a ovim programom pomažemo u pružanju kontinuiranog pristupa osnovnim uslugama brige o deci za skoro pola miliona dece i roditelja, izjavila je direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera u zajedničkom saopštenju UNICEF i EU.

Dodala je da će program obuhvatati pružanje digitalnih alata i kvalitetnog digitalnog sadržaja porodicama u udaljenim područjima, podršku kontinuiranim uslugama u oblasti zdravstva i ishrane i unapređenje dostupnosti usluga za razvoj u ranom detinjstvu.

Regionalna direktorka UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan, rekla je da na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, saradnja UNICEF sa EU ima za cilj da zaštiti prava dece na obrazovanje, zdravlje i zaštitu i osigura da nacionalni sistemi koji pružaju ove usluge budu pravičniji, inkluzivniji i zadovolje potrebe najugroženije dece i roditelja.

Finansiranje programa je deo paketa pomoći EU Zapadnom Balkanu za odgovor na COVID-19, koji trenutno iznosi više od 3,3 milijarde evra, a podsećaju da je “Tim Evrope” dao doprinos od 2,2 milijarde evra za program Kovaks, uključujući milijardu evra iz EU fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top