Ovde ste
Home > Život > “Nije senzacionalizam”: Za dva dana u Kairu paradirae 22 kraljevske mumije – Vesti – ivot

“Nije senzacionalizam”: Za dva dana u Kairu paradirae 22 kraljevske mumije – Vesti – ivot


U Kairu e u subotu biti organizovana “parada faraona” tokom koje e 22 mumije kraljeva i kraljica drevnog Egipta biti prebaene iz kairskog muzeja gde se nalaze vie od jednog veka, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije (NMEC).


Izvor: Beta/AP

Mumije će biti izloene u NMEC-u, ogromnoj modernoj zgradi koja bi trebalo da bude otvorena sredinom aprila.

“Parada faraona”, koja poinje u subotu u 18 asova, obuhvatie 22 kraljevske mumije, ukljuujući 18 kraljeva i etiri kraljice, a oekuje se da traje oko 40 minuta uz nadzor policije.

Na elu povorke e biti faraon Sekenenre Tao (16. vek p.n.e.) iz 17. egipatske dinastije, dok e na kraju povorke biti Ramzes IX (12. vek p.n.e.) iz 20. dinastije. Poznatiji iroj javnosti, Ramzes II i Hatepsut takoe će biti deo “zlatne parade faraona”.

Dogaaj će pratiti muziki nastupi koji e biti direktno prenoeni na egipatskoj televiziji.

Veina tih mumija koje su od 1881. godine otkrivane pored Luksora, nije napustila egipatski muzej od poetka 20. veka. Mumije su od pedesetih godina 20. veka bile izloene jedna pored druge u maloj sobi, bez jasnih muzeografskih objanjenja.

Mumije e biti predstavljene pojedinano uz sarkofage, u ambijentu koji podseća na podzemne grobnice kraljeva, a biće istaknuta i biografija kraljeva.

“Mumije će prvi put biti lepo predstavljene, u obrazovne svrhe. Ne zbog senzacionalizma”, izjavio je Frans presu egiptolog Zahi Havas.

Egipat nastoji da vrati turiste promovisanjem NMEC-a ili Velikog egipatskog muzeja (GEM) u blizini piramida u Gizi, koji bi trebalo da narednih meseci bude otvoren.

Pod hetegom na arapskom jeziku #prokletstvofaraona, brojni korisnici interneta povezuju nedavne katastrofe u Egiptu sa “prokletstvom” zbog prebacivanja faraona.

Egipat je u roku od nedelju dana imao blokadu Sueckog kanala, elezniku nesreću u kojoj je 18 osoba poginulo na jugu zemlje, dok je najmanje 25 osoba nastradalo pri uruavanju jedne zgrade u Kairu.

“Faraonovo prokletstvo” pominjano je u tampi dvadesetih godina prolog veka nakon otkrića Tutankamonove grobnice jer su lanovi arheolokog tima navodno umrli pod misterioznim okolnostima.achemines par ordre chronologique, chacune à bord d’un char dcor au style pharaonique et portant le nom du souverain.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top