Ovde ste
Home > Vesti > POTEZ DR ALEKSANDRE MARKOVIĆ ZA DIVLJENJE! Iz poslaničke klupe pravo u crvenu zonu!

POTEZ DR ALEKSANDRE MARKOVIĆ ZA DIVLJENJE! Iz poslaničke klupe pravo u crvenu zonu!


Tokom ovih mučnih godinu dana, otkad smo u kandžama korone, dokazalo se da ni pozicija, ni zvanje ne znače uspeh, već samo spremnost da budemo na pravom mestu u pravo vreme, koliko god da je teško i mučno.

Pomoć kolegama

Ovim lekcijama uči nas i profesorka doktorka Aleksandra Pavlović Marković. Ona se dobrovoljno prijavila da radi u kovid bolnici Batajnica, gde su pacijenti sa najtežom kliničkom slikom zaraženi koronom. Ujedno, ona je i poslanik SPS-a u srpskom parlamentu od avgusta 2020. godine i redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri interne medicine.

Informer

Već duže vreme sam razmišljala o odlasku u crvenu zonu. Lica umornih doktora i osoblja, potpuno psihički i fizički iscrpljenih bez trunke snage u sebi, podstakli su me da pomognem mojim kolegama, najviše mladim doktorima koji su veliki deo ovog teškog perioda izneli na svojim leđima – kaže Markovićeva.

Bolji lekar nego političar

Iako je poslanik u skupštini, za sebe kaže da je sigurno mnogo bolji lekar nego političar. Kaže da je ponosna što je predsednik u parlamentu Ivica Dačić javno pohvalio što se prijavila da pomogne kovid bolnici u Batajnici.

Na pitanje da li je kao poslanica saglasna sa predlozima pojedinih doktora da svi koji idu na žurke svoju kaznu “odsluže” radeći u crvenoj zoni doktorka odgovara:

To je odlična ideja. U moje vreme se to zvalo društveno koristan rad. S obzirom na to da novčane kazne nisu dale rezultate u borbi protiv organizovanja kovid žurki, rad na nemedicinskim poslovima u crvenim zonama bi nam koristio. Tako bismo sakupili određeni broj mladih ljudi sa viškom vremena i energije za neophodnu pomoć u crvenim zonama. Možda bi ih zastrašujuće scene iz bolnica opametile.

Sa jedne strane veliki entuzijazam doktora i medicinskih sestara, koji daju sve od sebe, primenjuju sva moguća znanja da bi pomogli bolesnicima, a sa druge strane ogroman broj pacijenata koji vape za pomoć, slike su koje su zaprepastile doktorku.

Informer

Tamo je kao u ratnim bolnicama. Reke medicinskih radnika koje ulaze u bolnicu, presvlače se, rade bez prestanka 6 do 8 sati kontinuirano, bez vode, hrane. Izlaze znojavi, iscrpljeni, dehidrirani. Zastrašujući je prizor sa skoro 900 teških pacijenata koji su bespomoćni, teško dišu, mole za pomoć, mole da udahnu vazduh. Ništa manje nije potresna i velika borba lekara i medicinskih sestara za svaki ljudski život u ovom teškom pandemijskom ratu – kaže doktorka Aleksandra.

Nema straha

Profesorka za naš list opisuje svoj dan u kovid bolnici.

– Po dolasku ulazim prvo u zelenu zonu, gde se susrećem sa velikim brojem kolega koji završavaju prethodnu smenu. Uzimam zaštitnu opremu, oblačim se i prolazim kroz dvostruka vrata i ulazim u crvenu zonu. Nema straha, samo nada i želja da spasimo pacijente – priča Markovićeva.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top