Ovde ste
Home > Vesti > Rasprava o poverenju: Holandija sve dalja od nove vlade; “Dobio sam poruku i dobro je shvatio”

Rasprava o poverenju: Holandija sve dalja od nove vlade; “Dobio sam poruku i dobro je shvatio”


Politika sposobnost prelaznog holandskog premijera Marka Rutea da formira novu vladu dovedena je u pitanje.


Izvor: Tanjug

 EPA-EFE/Remko de Waal

EPA-EFE/Remko de Waal

Poslanici dve stranke u njegovoj odlazeoj koaliciji zatraili su izglasavanje nepoverenja njegovoj tehnikoj vladi.

Rojters prenosi da je ovaj potez usledio na kraju maratonske parlamentarne rasprave o zastoju u procesu formiranja nove vlade nakon izbora prolog meseca, na kojima je Ruteova partija Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) pobedila, a on je veoma tesno jue dobio poverenje.

Opozicioni poslanici optuili su Rutea da je lagao i rekao novinarima da nije razgovarao o politikom imenovanju poslanika Pitera Omcigta, a to se kasnije ispostavilo da jeste, ime je naneo tetu poverenju javnosti u politiare.

Agencija navodi da su razgovori o formiranju nove vlade naglo prekinuti 25. marta kada je jedna od glavnih pregovaraa, poto je izjurila iz parlamenta nakon to je saznala da je pozitivna na kovid 19, nesvesno otkrila jedan osetljivi dokument snimatelju.

U dokumentu je navedeno da su pregovarai razgovarali o poloaju “na drugom mestu” poslanika Pitera Omcigta, kritiara prethodnog Ruteovog kabineta, iako su njegovi demohriani bili deo koalicije.

Rojters prenosi da se Rute tokom jueranje sednice parlamenta obavezao da e raditi na obnavljanju poverenja.

“Dobio sam poruku i dobro je shvatio“, rekao je holandski premijer, navodi agencija.

Rojters prenosi da e mu sada, nakon to su ga poslanici optuili da je tokom pregovora o koaliciji pokuao da zaobie popularnog poslanika u kampanji i da potkopa poverenje u politiare, biti jo tee da formira vladajuu koaliciju.

Oekuje se da e poslanici sada postaviti novog zvaninika za ponovno pokretanje koalicionih pregovora koji bi mogli potrajati mesecima, navodi agencija.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top