Ovde ste
Home > Zdravlje > TOPE MASNOĆE NA TRI NAČINA! Pet obaveznih namirnica za sve koji ŽELE DA SMRŠAJU

TOPE MASNOĆE NA TRI NAČINA! Pet obaveznih namirnica za sve koji ŽELE DA SMRŠAJU


Sve vrste proteina, i biljni i životinjski, imaju značajan pozitivan uticaj na zdravlje kostiju. Osobe koje unose više proteina ishranom održavaju bolji kvalitet kostiju što je veoma bitno u starijim godinama kada to znači i smanjen rizik od fraktura i osteoporoze.

Proteini su gradivni materijal mišića pa ishrana bogata proteinima doprinosi izgradnji mišića. Ali, osim izgradnje, dovoljan unos proteina pomaže i u očuvanju postojeće mišićne mase.

Prosečno građenoj odrasloj osobi dovoljan je unos oko 50 do 70 grama proteina, važno je osigurati da je to pretežno iz kompletnih izvora. U proseku, to je oko 20 grama po obroku.

Ako želite u ishranu da unesete malo veće količine proteina, donosimo 5 namirnica koje su ih pune:

1. Sočivo

Uz one koje su već u konzervi ili zamrznute, možete nabaviti i sočivo koje je bareno ili koje se tek treba pripremati. Jedna prosečna porcija nudi oko 18 g proteina, uz 16 grama vlakana, što je oko 60 % potrebnog dnevnog unosa, a tu su i vitamini, minerali i antioksidansi. Za jedan brzi obrok pun vitamina i proteina napravite zelenu salatu, dodajte maslinovo ulje i limun, malo avokada i sve obogatite sočivom.

Pixabay

Jaja za mršavljenje

2. Tvrdo kuvano jaje

Jedno jaje će vam ponuditi oko 6 grama proteina. Uz to nova istraživanja potvrđuju kako holesterol koji se nalazi u žumancetu ipak nema negativan uticaj na holesterol. Ustvari je jedna studija pokazala kako jedno jaje u danu kod odrasle osobe može povećati nivo dobrog holesterola, a smanjiti loš. Žumace je puno nutrijenata, pa tako sadrži cink, kalcijum, gvožđe, vitamin B12, antioksidanse i masne kiseline. Jedno tvrdo kuvano jaje dodato obroku daje proteine, a možete ga jesti samostalno ili sa salatom.

3. Proteinski prah

Još jedan proizvod koji se može pripremiti od jednostavnih namirnica, a koristiti na brojne načine. Jedna kašika ovog proteina može vam pružiti bar 20 grama, a jako je nizak udeo masnoća i ugljenih hidrata. Možete ga napraviti s vodom, mlekom ili dodati ovsenoj kaši, sokovima, palačinkama…

Shutterstock

4. Pasulj

Jedna šoljica organskog pasulja sadrži oko 12 grama proteina i vlakana.

5. Grčki jogurt

Sad već jako popularan grčki jogurt je odličan izvor proteina. Može da sadrži i do 14 grama proteina (čitajte deklaraciju), a možete ga jesti samostalno ili dodati obrocima. Za slatku verziju dodajte malo voća, meda, cimeta i đumbira. Za slanu verziju dodajte biber, so, krastavce ili paradajz.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top