Ovde ste
Home > Ekonomija > “U Hrvatskoj doete na alter – mrze vas to ste uopte doli”

“U Hrvatskoj doete na alter – mrze vas to ste uopte doli”


Zagreb — Jedan od najuspenijih hrvatskih preduzetnika, osniva Nanobita Alan Sumina, na Fejsbuku je napisao da je birokratija unitila Hrvatsku.


Izvor: index.hr

Foto: Depositphotos, sunnychicka

Foto: Depositphotos, sunnychicka

On je naveo i da za otvaranje firme ne moe nikoga opunomoiti, nego ve dve nedelje “hodoasti” po alterima.

Otvarao je, kako kae, firme u Velikoj Britaniji, Maarskoj, Rumuniji i nigde nije trebalo ni da obilazi altere ni da dobije peat. “Ne da se nismo pomakli, nego smo se unazadili”, napisao je, prenosi Index.

Gostujui na RTL-u Sumina je objasnio ta mu se dogodilo.

“Kod nas su mnoge stvari za 12 godina ostale iste, a svi drugi su se pomakli. U teoriji vi moete putem interneta otvoriti firmu, ali u praksi ne moete ako bam je osnivaki akt imalo drugaiji od onoga kako je to predvieno kod Fine”, rekao je Sumina i dodao da se u ptaksi ipak, ako stvari nisu standardne, moramo pouzdati u altere.

Objasnio je da njegova pria iz dananjeg statusa traje oko dve nedelje.

“Ne mogu ba rei da sve te altere obilazim, dosta je tu stvari bilo reeno od strane advokata ili javnog belenika. Ali imate jednu najbanalniju stvar. Fina, kao agencija koja ne postoji ni u jednoj dravi EU, ona je spona izmeu vaeg otvaranja firme i iro rauna u banci. Ne moete otvoriti iro raun bez da imate izvod stvarnih vlasnika iz Fine. Pa morate da idete u Finu da date izjavu o stranim vlasnicima da bi vam oni dali potvrdu o stvarnim vlasnicima i onda morate da je nosite u banku”, rekao je. “Nije to toliki problem, ali je nepotrebno. U veini drava EU to ne postoji”, rekao je.

Fascinira ga pria oko peata

Tvrdi da ga pria oko peata fascinira jer je mislio da je Hrvatska peat, kao instrument, otpisala u istoriju.

“I zakonski, koliko sam gledao, jesmo. Ali ne, ne, ne. Ipak vi izvadite peat. Zato? Zato to Fini za neke njene stvari treba peat. Tako da morate da ga izvadite”, rekao je i dodao da je pre 12 godina bilo isto.

Objasnio je da je i u Velikoj Britaniji i u Rumuniji uspeo da otvori a da nije fiziki otiao u tu dravu. Smatra da je hrvatska administracija “sama sebi svrha”.

“Nemam problem kada postoje procedure koje vas tite kao korisnika, ali mi imamo situacije u kojima dve slubenice na alteru govore drugaije stvari. Doete tamo i zapravo vas mrze to ste uopte doli”, rekao je.

Smatra da Hrvatska treba da stavi fokus na preduzetnitvo i da olaka otvaranje firmi, te kae da su oni firmu prodali bez peata.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top