Ovde ste
Home > Putovanja > Kako na Bali? Uslovi ulaska u zemlje Azije

Kako na Bali? Uslovi ulaska u zemlje Azije


Od starta pandemije kovid 19, Azija je bila skoro potpuno zatvorena za strane turiste. Meutim, neke azijske zemlje su se u meuvremenu otvorile za meunarodne putnike. U svakom sluaju, vakcinacija dosta utie na otvaranje i na uslove ulaska. Zemlje Azije ele polako, ali sigurno da se vrate na turistiku mapu sveta i doekaju turiste.

Ukoliko uskoro planirate put u neku od zemalja Azije, savetujemo da se prilikom planiranja putovanja obavezno upoznate sa najnovijom situacijom i propisima koji su na snazi u zemlji koja je vaa ciljna destinacija.

Primera radi, injenica da Tajland uskoro planira otvoranje za turiste, sa manje rigoroznim uslovima nego do sada, stvara odreeni optimizam u celoj turistikoj industriji. Puket će prema najavama biti spreman da otvori svoja vrata već u julu. Na ovaj nain najvanija azijska destinacija za putovanje alje vaan signal, navodi Travelmagazine.

Ali ta je sa ostalim azijskim zemljama? Pogledajmo kakva je trenutno situacija u ostatku Azije.

Bali, Indonezija

Jedna od najpoeljnijih destinacija Azije – Bali, u martu 2020. godine, stopirala je bezvizni ulazak za putnike iz 160 zemalja. Meutim, do kraja 2020. godine ovde ste jo uvek mogli da doete sa “poslovnom vizom” ili posebnom “socijalnom vizom”, za ta je bila neophodna pomoć strunih agenata. U januaru 2021. i ova opcija je stopirana, a ulazak strancima je omogućen samo uz posebnu dozvolu indoneanskih vlasti.

Ali ini se da se sada stvari odvijaju u povoljnijem pravcu. U osnovi, Bali eli da se ponovo otvori za putnike od jula 2021. i to planira da uradi slino kao u Tajlandu, prvo u jasno definisanim “turistikim zonama”. Za Bali bi ovo bile najeće turistike lokacije, poput plae Nusa Dua, ali ne i ostrvo u celini. Da bi ovo uopte bilo moguće, na Baliju se ve uveliko stanovnitvo vakcinie.

U principu, Indonezija eli da se otvori ka nekim zemljama sa kojima bi postigla dogovor „putnih karavana“. Zato se ispituju direktni letovi od zemlje porekla do ostrva. Putnici iz Australije, June Koreje, Kine, Japana, Singapura i Malezije prvenstveno ispunjavaju ove uslove.

Naravno, za sada se govori o tome kako bi i oni morali da pokau na ulasku potvrdu o vakcinaciji i negativni PCR test.

Kina i Hong Kong

Kina je trenutno zatvorena za turiste. Ipak, kineska vlada je najavila da radi na postepenom otvaranju. Pored ostalog, u pozadini ovih poteza su predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu (zakazane za februar 2022. godine), pri emu se ulau napori da se izbegne scenario Tokija, u kom e Letnje igre ove godine biti odrane bez stranih posetilaca.

Tranzit preko Hong Konga je moguć za turiste. Boravak ipak ne sme biti dui od 24 sata, a odredite mora biti na istoj rezervaciji, kao i let za Hong Kong (boarding karta već mora biti dostupna), a takoe se posebno mora pregledati i prtljag.

Japan

Trenutno, graanima većine zemalja sveta nije dozvoljen ulazak u Japan. Ukinuto je i izuzeće od viza. Za ulazak su potrebni negativni PCR test i popunjen “Upitnik za karantin”, jer je karantin obavezan.

Kao to je poznato, Letnje olimpijske igre u Tokiju odraće se ove godine bez stranih gledalaca, pa se otvaranje za strance ne oekuje pre jeseni.

Singapur

Singapur je zatvoren za turiste, ali otvoren za poslovne ili slubene putnike i putnike sa posebnom dozvolom (“propusnice za dugotrajnu posetu” ili “radne propusnice”).

Tranziti su takoe mogući pod odreenim uslovima – oni koji lete sa Singapore Airlines-om mogu bez problema da tranzitiraju.

Da li će odravanje Svetskog ekonomskog foruma 2021 u Singapuru (umesto u Davosu), avgusta 2021. godine doprineti daljem otvaranju, trenutno nije poznato.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top