Ovde ste
Home > Ekonomija > Crna Gora od podmorskog energatskog kabla zaradila 5,5 miliona evra

Crna Gora od podmorskog energatskog kabla zaradila 5,5 miliona evra


Podgorica — Crna Gora je, po osnovu dodele dela podmorskog kabla na korišćenje energetskim kompanijama, od početka 2021. godine prihodovala više od milion evra.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa/MIGUEL TONA

Foto: Epa/MIGUEL TONA

To je saopšteno iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Taj prihod je prošle godine iznosio 4,52 miliona, što znači da je od ustupanja podmorskog kabla drugim zemljama ukupno zarađeno 5,53 miliona evra, naveli su iz CGES-a za Dnevne novine.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla, kojim struja “putuje” između Crne Gore i Italije, počela je krajem decembra 2019. godine. Od tada, kako kažu u CGES-u, sprovode se godišnje aukcije za deo kapaciteta, dok se alokacija preostalog dela kapaciteta sprovodi na mesečnim i dnevnim aukcijama, prenosi portal CdM.

Predstavnici CGES-a su naveli da na crnogorskom energetskom tržištu uglavnom učestvuju kompanije iz Jugoistočne i Centralne Evrope, i dodaju da koristi od kabla imaju i energetska preduzeća iz severne Evrope.

Iz Italije je u Crnu Goru do sada preko kabla stiglo više od milion megavat-sati električne energije, a iz CGES-a preciziraju da je “zaključno sa 29. martom, izvezeno 2,65 miliona megavat-sati”.

Vrednost podmorskog kabla, kapaciteta 600 megavata, iznosi 127 miliona evra. CGES, po osnovu ugovora sa italijanskom kompanijom Terna, raspolaže kapacitetom od 200 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top