Ovde ste
Home > Zdravlje > Kakva je terapija za trudnice zaražene koronom?

Kakva je terapija za trudnice zaražene koronom?


Jedna porodilja je umrla a druga se nalazi na respiratoru. Kakav je tretman zaraženih majki i beba i kako izbeći lečenje u intezivnoj nezi?


Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printscreen/Prva TV

Foto: Printscreen/Prva TV

Ginekolog iz bolnice Narodni front dr Radomir Aničić je gostujući na TV Prva kazao da je to što se desilo najgori scenario.

“Svetska iskustva, ali i naša govore da u procentima trudnice nažalost ne završe uvek dobro. Trudnica koja je sad na respiratoru je stabilno. Mi smo od samog početka pandemije u kovid sistemu, imamo poseban deo klinike gde porađamo trudnice koje imaju kovid infekciju”, kazao je doktor.

Stavovi se menjaju u zavisnosti od toga kako saznajemo nove stvari.

“Trudnice jesu ugrožena grupa, sama trudnoća jeste jedno imunosupresivno stanje. Mi svaku trudnicu inače savetujemo u prvom trimestru trudnoće, bez obzira da li je sad korona, da vodi računa da ne dobije grip ili virusu infekciju jer to može negativno da utiče na trudnoću, a to moće dovesti do spontanog pobačaja. Takva je situacija i sa koronom”, kazao je dr Aničić.

Nakon toga, drugi i treći trimestar su uglavnom stabilniji. Dodao je da su trudnice koje su oni tretirali nisu imale teže kliničke slike, a takođe sve bebe koje su rođene nisu bile zaražene.

“Te žene nisu bile ugrožene u smislu da ne mogu da doje svoje dete. Ni u tom slučaju nismo imali iskustvo da majka prenese virus na svoje dete”, kazao je Aničić.

Nekada se desi da žena dođe na porođaj, da ni ne zna da je trudna, a nakon testiranja se ustanovi da ima kovid.

“Ona onda ide u zaseban deo da se porađa. To je dovoljno stresno za nju”, objašnjava, dodajući kako izgleda lečenje trudnica u tom slučaju.

Terapija za trudnice nije toliko agresivna, ali i zavisi od toga kakva je klinička slika te trudnice.

“Recimo u slučajevima kada je klinička slika teška, kao što je nažalost bila kod preminule trudnice, moralo se pristupiti hitnom carskom rezu, završavanju trudnoće zato što je onda lečenje takve pacijentkinje lakše. Kod trudnica sa lakšom kliničkom slikom one mogu da proušu sa vitaminskom i antibiotksom terapijom. Od kliničke slike zavisi da li će ona biti u kućnom lečenju ili u bolnici”, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top