Ovde ste
Home > Ekonomija > Naroito zainteresovani za srpsko “crveno zlato”: Britanci dominantni, ali sklopiemo sporazum

Naroito zainteresovani za srpsko “crveno zlato”: Britanci dominantni, ali sklopiemo sporazum


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Mati kae da e sporazum sa Velikom Britanijom biti potpisan, kako je najavio i njihov ministar turizma


Izvor: Tanjug

Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

Ona dodaje da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji ukljuuje i trgovinske odnose, da se zadre svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Na pitanje zato se kasni sa potpisivanjem tog sporazuma, ministarka je za RTS podsetila da su pregovori Britanije i EU dugo trajali.

“Jednostavno su takav pregovara, postavaljaju uslove na dominantan nain, to su tipski sporazumi koje su eleli sa svima da potpiu, mi smo eleli da odvojimo trgovinski i deo o saradnji, a oni su eleli sveobuhvatni sporazum. Nali smo kompromis koji je uvek najbolje reenje”, napominje Mati.

Ministarka je ukazala na to da se Srbija, nakon izlaska Britanije iz EU, nala u poziciji u kojoj su poele da vae druge norme i da se primenjuje drugaija administracija.

To, kako kae, Srbiji nije odgovaralo, jer je kroz trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruivanju u poslednjih deset godina imala izuzetno povoljne uslove o izvozu i uvozu robe.

“Na cilj kroz novi sporazum je bio da se zadre svi ti vaei benefiti koji su postojali i da se kroz bilateralni sporazum preferencijali ostvare koji su postojali i da se nastavi obim trgovinske razmene i saradnje koji je bio itavih deset godina i doveo do toga da Srbija sa Britanijom ima veliki suficit”, navodi Mati.

Kae da je najdominantniji sektor trgovine uslugama, a da je Britanija Srbiji trei partner u svetu (posle SAD i Nemake) u toj oblasti.

“Pre svega IT sektor, telekomunikacije, finansijske usluge, to je ono to je dominantno u ekonomskim odnosima kada je re o trgovini uslugama”, rekla je Mati.

Ministarka kae da je dominatan izvoz iz Srbije smrznutog voa i povra.

“Pre svega malina bez eera, marmelade, demovi, uglavnom prehrambeni proizvodi, organski i sa oznakom porekla, to se jako ceni”, navodi Mati.

Kada je rec o uvozu robe iz Britanije u Srbiju, ministarka kae da je dominantan uvoz lekova, automobila, sirovina za proizvodnju guma.

“Britanija je 15. po znaaju investitor u Srbiji, smatraju da nae trite ima potencijal u smislu izlaska na trea trita, vide mogunost za dodatna ulaganja, priali smo i o tome, pre svega u sferi razvoja telekomunikacione infrastrukture, digitalizacije, smatraju da imamo izuzetno dobro edukovanu radnu snagu, visoko kvalifikovanu”, napominje Mati.

Ministarka je rekla da je Srbija i godinu pandemije iskoristila za rast izvoza na nekim tritima, pre svega u regionu i nekim zemljama EU – Belgiji, Danskoj, Finskoj.

“Ukupan izvoz je doiveo pad od 2,6 odsto u zemlje EU, a EU je imala pad od 9,4 do 11 odsto. Ka naem najveem spoljnotrgovinskom partneru, Nemakoj, pad je bio 0,6 odsto to je dobar rezultat u odnosu na to koliko je godina bila teka”, naglaava Mati.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top