Ovde ste
Home > Vesti > Onog momenta kada je EK rekla nema pregovora kao sa ostalima, javio se nemaki ministar: Mi poinjemo

Onog momenta kada je EK rekla nema pregovora kao sa ostalima, javio se nemaki ministar: Mi poinjemo


Brisel, Berlin — Nemaka e zapoeti bilateralne pregovore sa Rusijom u vezi s vakcinom Sputnjik V protiv kovid-19, javlja Rojters pozivajui se na neimenovani izvor.


Izvor: B92, Tanjug

Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP

Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP

Prema tvrdnjama te agencije, konani sporazum navodno zavisi od toga da li e Rusija pruiti kljune podatke Evropskoj agenciji za lekove.

Evropska komisija je jue poruila ministrima zdravlja drava lanica EU da Brisel ne planira da zapone razgovore sa Rusijom o preliminarnom ugovoru za Sputnjik V, kao to je to uradila sa drugim dobavljaima vakcina, kae izvor za Rojters.

Zbog toga je nemaki ministar zdravlja Jens pan tokom virtuelnog sastanka najavio da e Nemaka zapoeti preliminarne pregovore sa Rusijom o bilateralnom sporazumu o obezbeivanju vakcine, dodao je izvor.

Prema njegovim reima, u preliminarnim razgovorima, Nemaka prvo eli da utvrdi koje koliine i kada Rusija moe da isporui.

U svakom sluaju, Nemaka e kupiti rusku vakcinu tek nakon to je odobri EMA, a za to je najvanije da Rusija prui potrebne podatke, dodao je izvor.

EU od poetka pandemije, podsetimo, ima velike probleme sa vakcinacijom stanovnika zbog nedostatka cepiva usled krenja ugovora glavnog dobavljaa – Astrazeneke.

Bezborj sastanaka je tim povodom odrano, stanovnici EU ali i mediji glavnog krivca vide u Ursui fon der Lajen, predsednici Evrospke komisije, ali niko nikakvu odgovornost nije snosio.

Ruski fond koji stoji iza Sputnjika V ve je nudio 100 miliona doza EU, ali je Brisel to nionalantno odbio. Moskvi je reeno da ruska vakcina nije deo strategije EU u borbi protiv koronavirusa.

Ipak, kada je vrag odneo alu, EMA je pokrenulapostupak registracije Sputnjika V na teritoriji Unije,, ali ona jo nije gotova.

Nekoliko zemalja lanica EU ve je krenulo svojim stopama, ne elei vie da eka sporu i neefikasnu administraciju u Briselu i uveliko vakcinie svoje stanovnitvo i ruskom vakcinom.

Sada je jasno da i zemlja koja se u svakom smislu smatra najjaom u Uniji polako idem tim stopama

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top