Ovde ste
Home > Vesti > “SAD vide Srbiju kao lidera u regionu”

“SAD vide Srbiju kao lidera u regionu”


Zvaninici SAD na Srbiju gledaju sa velikim potovanjem i doivljavaju je kao lidera u ovom delu Evrope koji se ozbiljno suoio sa koronavirusom.


Izvor: Tanjug

EPA/ANDREJ CUKIC

EPA/ANDREJ CUKIC

To je izjavio ambasador Srbije u SAD Marko Ðuri

Govorei o imunizaciji u Americi, on je za TV Vesti rekao da je ona dobila na brzini, jer se dnevno vakcinie izmeu dva i po i ak vie od tri miliona ljudi, te da e na leto biti zaokruena.

Naveo je da postoji problem koji se sastoji u tome to jedan deo stanovnitva osporava znaaj vakcine, pa politiari pozivaju graane da se vakciniu.

“Proces imunizacije u Srbiji je ovde pozitivno oeknuo. Kada razgovarate sa zvaninicima SAD i kaete da ste iz Srbije, oni kau: ”Vi dolazite iz zemlje koja je lider u tom delu Evrope i to govori o vaem ozbiljnom odnosu prema ovom problemu””, rekao je Ðuri.

Kada je re o pitanju Kosova i Metohije, istakao je da je Srbija opredeljena za dijalog.

Prema njegovim reima, Kosovo i Metohija je jedna od tema gde ne postoji poklapanje stavova Srbije i SAD.

“Veoma je znaajno da mi danas, moemo da kaemo da predstavljamo zemlju koja je vrsto opredeljena za dijalog”, rekao je on.

Naglaio je da se trudi da razgovara s onima koji tradicionalno nisu na strani Srbije, kao i da polako dolazi do smene generacija.

“Trudim se da razgovaram s onima koji nam tradicionalno nisu naklonjeni, paralelno s radom sa novim ljudima koji polako smenjuju ove koji su bili devedesetih”, istakao je Ðuri.

Dodao je da je Srbija sada, jedna nova Srbija “koja rui zidove izmeu bivih zemalja” i da se on trudi da sa predstavnicima nae dijaspore radi na izgradnji infrastrukture za budui uticaj i relacije Srbije i SAD.

“Ovo ime se danas bavimo u Vaingtonu je dugorono ulaganje u nau decu i budunost Srbije”, naglasio je uri za TV Vesti.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top