Ovde ste
Home > Vesti > Stejt Department smanjio oekivanja – B92

Stejt Department smanjio oekivanja – B92


Ameriki Stejt department umanjio je danas oekvanja o razgovorima izmeu Vaingtona i Teherana na temu kako bi mogao da se sprovede nuklearni sporazum.


Izvor: Tanjug

Shutterstock/Nikitriy

Shutterstock/Nikitriy

Oni su dodali da e ameriki izaslanik Rob Mali najverovatnije da se vrati za vikend u SAD, poto e se indirektni razgovori sa Iranom u Beu pauzirati, javio je Rojters.

Iako su opisivali razgovore u Beu “konstruktivnim”, iz Stejt departmenta kau da, takoe, ne ele da pouruju sa ocenama i oekivanjima u odnosu na to gde se pregovori trenutno nalaze, preneo je portparol Ned Prajs.

Diplomate najveih zemalja sveta su se odvojeno sastale sa iranskim predstavnicima i SAD da razmotre kako da se obe strane vrate u nuklearni sporazum iz 2015. koji je Vaington napustio pre tri godine.

Ni SAD ni Iran ne oekuju brz preokret u razgovorima, koji su poeli u Beu u utorak, u kojima su evropske i ostale diplomate posrednici, jer Teheran odbija direktne razgovore za sada.

Specijalni izaslanik SAD za Iran Rob Mali bi trebalo da se vrati kui za vikend iz glavnog grada Austrije, dodao je Prajs.

Razgovore vode eksperti iz dve radne grupe koje razmatraju kako da se ukinu amerike sankcije, odnosno, koja nuklearna ogranienja bi Iran mogao da primeni kako bi se oiveo sporazum iz 2015. godine.

Svetske sile, potpisnice sporazuma – Iran, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemaka i Rusija – treba da se sastanu sutra u grupi koja se zove Zajednika komisija pod okriljem Evropske unije.

Prajs je zakljuio da bi razgovori na ekspertskom nivou mogli da se nastave narednih dana, eventualno sledee nedelje.

Sporazumom iz 2015. je bilo predvieno da Iran, koji insistira na tvrdnji da svoj nuklearni program koristi samo u mirnodopske svrhe, ogranii “osetljive aktivnosti” i dozvoli povremene meunarodne inspekcije.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top