Ovde ste
Home > Putovanja > “Umirui grad” koji eli da ivi

“Umirui grad” koji eli da ivi


Italijanski gradi na breuljku privlai panju dramatinim poloajem na krovu vulkana, a jo je dramatinija njegova sudbina.

Zbog neprestane pretnje od uruavanja veina stanovnika s vremenom je napustila Civitu di Bagnoregio i otila u oblinji Bagnoregio, a danas tamo ive najhrabriji.

Nadimak “umirui grad” dobio je zbog neizbene erozije. Meku glinu na na kojoj lee kue vreme, potresi i strana priroda dodatno su oslabili.

Nazivaju ga gradom koji umire, ali nedavno su promenili filozofiju i “prekrstili” ga u grad koji eli da ivi. Razlog tome je i odluka gradonaelnika Francesca Bigiottija.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Naime on se odluio za riskantan potez: Odluio je da naplauje ulaz u grad. Njegov oseaj da turisti jae ele da vide ono to se naplauje pokazao se tanim: Broj turista koji dolaze u krhki gradi neumorno raste, a godinje ga poseti i milion ljudi.

Godine 2010. broj posetilaca bio je oko 40 hiljada. Gardijan napominje kako je Bagnoregio jedini italijanski grad u kojem se ne naplauje porez, a nezaposlenost je tek jedan odsto.

Civita di Bagnoregio nalazi se oko 120 kilometara od Rima.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ako se odluite da ga nakon pandemije posetite, imajte na umu da treba proi dosta strmih stepenica, a snagu moete vratiti u jednom od nekoliko malih kafia ili restorana. Civita di Bagnoregio ponosi se lepim malim trgovima, kao i glavnim na kojem je katedrala sagraena u petom veku koja je renovirana vie puta do sada.

Glavni trg je jedinstven, a oni koji su ga posetili kau da deluje kao povratak kroz vreme vekovima unazad.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top