Ovde ste
Home > Kultura > Vizuelni efekti za holivudske filmove uskoro će se praviti u Srbiji

Vizuelni efekti za holivudske filmove uskoro će se praviti u Srbiji


Stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović i poznati holivudski glumac Taj Šeridan pokreću novi medijsko-tehnološki startap. Namera im je da nezavisnim filmskim stvaraocima sa nižim budžetima omogućе izradu vrhunskih vizuelnih efekata na nivou najboljih blokbaster ostvarenja.

Šeridan koji je domaćoj publici poznat po filmovima X-Men, sarađuje sa našim stručnjakom na projektu Wonder Dynamics koji koristi veštačku inteligenciju za razvoj produkcijskih alata za CG i VFX elemenate, koji se uveliko koriste u Sci-Fi blokbasterima.

– Zahvaljujući svim iskustvima Taj je stekao izuzetno produkcijsko znanje i shvatio šta to tačno sprečava produkcijski manje filmove da budu na nivou blokbastera. Kako smo obojica zaluđeni Sci-Fi žanrom, a neke od njih smo zajedno pisali, bilo je prirodno da se prepustimo ovom poduhvatu. I Taj i ja smo se upustili u ovaj svet iz radoznalosti i želje da naučimo i istražimo kako bi izgledala budućnost snimanja filmova – kaže Nikola Todorović.

Nikola Todorović

Foto: Promo

Nikola Todorović

Kako dodaje, oni počinju da razvijaju i svoje filmske projekte koji bi se snimali u Srbiji, koristeći baš tu tehnologiju.

Nikola koji dugo radi u inostranstvu kaže da se odlučio da se opet veže za Srbiju.

– Primetio sam da izuzetno malo ljudi sa našeg područja uspe da dođe do Holivuda. Mislim da je snimanje filma danas previše skupa investicija i da bi te cifre trebalo da budu mnogo manje. Filmska industrija veoma je zatvorena, a naročito za nekoga ko dolazi iz male zemlje kao što je Srbija. Šanse da se probiješ i napraviš holivudski film su gotovo nepostojeće. Ekonomska razlika između država ne bi trebalo da utiče na to ko može da ispriča priču na nivou velikih Sci-Fi blokbaster filmova. Umetnost je tu da inspiriše, i ne bi trebalo da bude dostupna samo onima koji mogu da dobiju veliki budžet ili onima koji su već postigli uspeh. Meni je bilo potrebno mnogo godina truda i mnogo sreće da se probijem u filmskoj industriji, a nažalost mnogi mladi umetnici sa naših područja nikada ne dobiju takvu priliku. Želja mi je da jednog dana obezbedimo tu šansu našim mladim ljudima ovde. Jer ko zna, možda su sledeći Spilberg ili Ruso dečak ili devojčica iz nekog malog mesta u regionu. Ako možemo da povećamo šansu, barem za jedan procenat, da njihov talenat ima uslove da ispriča svoju priču, to znači da je naša misija uspela.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top