Ovde ste
Home > Putovanja > Za vakcinisane turiste – skraen karantin

Za vakcinisane turiste – skraen karantin


Foto: Depositphotos/ luengo_ua

Foto: Depositphotos/ luengo_ua

Tajlandska turistika organizacija (TAT) obradovala je mnoge objavom da je Vlada Kraljevine Tajland odobrila kraće karantinske obaveze za meunarodne dolaske. Ove mere stupile su na snagu 1. aprila.

Naime, Tajlandski nacionalni komitet za zarazne bolesti objavio je da e vakcinisanim turistima omoguiti skraeni karantin po dolasku – od sedam dana.

Od turista e biti zatraena potvrda o vakcinaciji protiv kovid 19, u papirnom ili elektronskom obliku. Pod vakcinisanim putnikom se podrazumeva da su primljene dve doze vakcine, koja mora biti odobrena i registrovana u Ministarstvu javnog zdravlja (MoPH) Tajlanda ili odobrena od Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi Travelmagazine.

Na taj nain e karantin koji je do jue podrazumevao dvonedeljnu samoizolaciju biti smanjen na sedam dana, za sve koji su drugu dozu vakcine primili najmanje 14 dana pre datuma putovanja. Meutim, svi turisti moraju da budu iz zemalja u kojima nije pronaen mutiran soj virusa SAR-CoV-2, stoji u saoptenju Ministarstva zdravlja.

Koje vakcine dolaze u obzir?

Kineska Sinovac vakcina (potrebne su 2 doze) – za kinesku Sinopharm vakcinu se jo eka zvanina potvrda; AstraZeneca / Oksford (potrebne su 2 doze); vakcina kompanije Pfizer / BioNTech (potrebne su 2 doze); Covishield vakcina od Instituta za serum u Indiji (potrebne su 2 doze); vakcina kompanije Johnson & Johnson (potrebna je 1 doza) i mRNA-1273 od Moderne (potrebne su 2 doze).

Putnici koji ne mogu da priloe vaeći sertifikat o vakcini, originalni papir ili ispis internetskog sertifikata o vakcinama Meunarodnoj zdravstvenoj kontroli u taki dolaska, biće podvrgnuti najmanje 10-dnevnom karantinu.

Karantinski period će na taj nain biti smanjen sa 14 dana (15 noći) na 10 dana (11 noći) za meunarodne dolaske iz zemalja bez mutiranog soja virusa SAR-CoV-2 koji nisu vakcinisani protiv COVID-19 ili nisu zavrili punu vakcinaciju.

Trenutni 14-dnevni karantin ostaje na snazi za putnike koji dolaze iz 11 zemalja sa mutacijama i varijantama virusa SAR-CoV-2, kao to je najavilo Ministarstvo zdravstva. U tu grupu zemalja spadaju Bocvana, Kamerun, Kongo, Gana, Kenija, Mozambik, Ruanda, Juna Afrika, Tanzanija, Zambija i Zimbabve.

PCR testovi na nekoliko dana i dalje na snazi

Da bi dobili zeleno svetlo za ulazak, svi meunarodni turisti moraju da ispune i prethodno regulisane zahteve od strane Tajlanda. To ukljuuje vaeću vizu ili dozvolu za ponovni ulazak, potvrdu o ulasku (COE) koju je izdala tajlandska ambasada ili konzulat, zatim polisu zdravstvenog osiguranja COVID-19 sa minimalnim pokrićem od 100.000 amerikih dolara, potvrdu o rezervaciji hotela za alternativni dravni karantin (ASQ) i negativan PCR test, izdat najkasnije 72 sata pre polaska. Putnicima iz Srbije koji planiraju put Tajlanda se preporuuje da se raspitaju u konzulatu u Beogradu za vie detalja.

Tokom karantina u Tajlandu, stranci moraju da se podvrgnu PCR testu petog dana po dolasku, za one koji su pod 7-dnevnom karantinom. Za 10-dnevni karantin potrebna su dva testa, treeg i devetog dana. Za 14-dnevni karantin potrebna su tri testa – na dan dolaska, estog i dvanaestog dana karantina.

Svi dolasci prate se u posebnom sistemu tokom odreenog perioda.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top