Ovde ste
Home > Automobili > Skoro etvrtina teko povreenih u saobraaju su motociklisti kako se sauvati na dva toka

Skoro etvrtina teko povreenih u saobraaju su motociklisti kako se sauvati na dva toka


Prole godine motociklisti su u Srbiji bili najugroeniji u saobraaju. Njih 50 je izgubilo ivot, a 1.000 je povreeno. Svaki peti poginuli u saobraaju je motociklista, pa nadleni apeluju na vozae da ee gledaju u retrovizor i obrate panju na bajkere.


Izvor: B92, RTS

Foto: Sergey Watgers/shutterstock

Foto: Sergey Watgers/shutterstock

Rizik po preenom kilometru od stradanja na motociklu 15 puta je vei nego pri vonji automobila.

Od 2012. do 2020. godine poginulo je 550 motociklista, a povreeno vie od 12.000 hiljada. Od poetka godine stradalo je ve dvoje motociklista, a ak njih 66 je tee povreeno.

Sada je naroito teko, jer je zbog kovida veina traumatolokih bolnica pretvorena u kovid centre.

“Ukupno, motocikli ine dva odsto registrovanih vozila u Srbiji, a u procentu teko povreenih ine i 23 odsto u celokupnoj statistici. Odnosno, u ukupnoj statistici ine 15 odsto ukupno poginulih vozaa u saobraaju“, kae Vladimir Jefti, direktor Agencije za bezbednost motociklista.

Najvei broj nesrea dogaa se zbog nepanje vozaa, ali i zbog mladih motocilikista eljnih dokazivanja. Mnogi ostaju teki invalidi.

“Podsetiu samo da su leenja politraumatskih povreda mozga negde od 80.000 evra do tri miliona evra, povrede ekstremiteta, takoe, mogu jako skupo da kotaju, da ne pominjemo onaj deo oko invaliditeta. Pa, sami procenite da li treba da koristite zatitnu opremu ili ne”, dodaje Jefti.

Vozaima automobila savetuje da na vreme daju pokazivae pravca kuda ele da se kreu, a motociklistima da kaciga nije dovoljna da se ozbiljno ne povrede na motoru.

Morate imati punu opremu – izme, pantalone, titnike i jaknu i, uz veliku opreznost, moete biti bezbedni.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top