Ovde ste
Home > Vesti > Bajden – Suga: Kina? – B92

Bajden – Suga: Kina? – B92


Vaington — meriki predsednik Dozef Bajden sastae se danas sa japanskim premijerom Joihide Sugom.


Izvor: Tanjug

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Politiki analitiari oekuju da e sve vei uticaj Kine verovatno biti visoko pozicioniran na dnevnom redu samita dvojice dravnika.

Dvojica lidera sastae se u Vaingtonu, na prvom samitu amerikog predsednika sa jednim od lidera stranih drava od njegove inauguracije u januaru, prenosi amerika TV mrea Si-En-Bi-Si.

Sastanak dolazi u trenutku kada su SAD sve “glasnije” u kritikama Kine, u oblastima od ljudskih prava do nelojalne trgovinske prakse.

Oekuje se da e Bajden i Suga razgovarati o ameriko-japanskom bezbednosnom partnerstvu i drugim potencijalnim oblastima saradnje. To bi moglo ukljuivati klimatske promene, pandemiju kovida-19 i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, navode analitiari.

Jedan od moguih ishoda samita je infrastrukturni plan usredsredjen na visokokvalitetne projekte kao to su brzi 5G internet i ista energija, preneo je japanski list “Nikei”.

Takva ameriko-japanska infrastrukturna saradnja mogla bi da parira kineskoj inicijativi “Pojas i put”, ambicioznom kineskom programu za izgradnju fizike i digitalne infrastrukture koja povezuje stotine zemalja od Azije do Bliskog Istoka, Afrike i Evrope.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top