Ovde ste
Home > Ekonomija > Beg investitora, svi upiru prst u Abazovia

Beg investitora, svi upiru prst u Abazovia


Podgorica — Najuticajnija opoziciona stranka, DPS Mila Ðukanovia, otro je kritikovala potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovia.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Kritike su uputili zbog, kako navode, “neznanja i neozbiljnog, gotovo arlatanskog pristupa ozbiljnim dravnim poslovima”.

Demonstrirajui sve to otkad je stupio na funkciju, izazvalo je, navode, oiglednu i veoma lou posledicu – najvei dnevni pad vrednosti dravnih obveznica u istoriji.

“Abazovi je ne tako davno, u svojstvu poslanika, pomeao Tajland i Tajvan i kaio crnogorsku dravnu zastavu u dravi koju Crna Gora i jo oko 150 drava sveta ne priznaju. Sada, vrsto verujui da je ne samo ekspert za bezbednost, nego i za ekonomiju, pokuao je da pred evropskim poslanicima briljira na polju investicija”, navode iz DPS-a.

Prema njihovim reima, posledice ovako neodgovornog ponaanja su ogromna teta dravi Crnoj Gori i njenoj ekonomiji.

“Njegov populistiki pristup politici, neozbiljan nastup i neodgovorne izjave u vezi sa kineskim dugom, proizvele su dramatine posledice, navode.

Iz DPS-a podseaju vladu i njene ministre da su se na poetku mandata zaduili zemlju za skoro milijardu evra, zato to im je prethodna vlada ostavila stabilnu finansijsku situaciju.

“Zato traimo od vlade hitnu reakciju i stabilizovanje prilika na tritu obveznica, kako bi se zaustavio sunovrat njihove vrednosti i makar malo umanjila teta koju je Abazovi proizveo”, poruuju iz DPS-a, preneo je podgoriki portal CdM.

Oglasila se i struka

Profesor na Fakultetu za menadment u Podgorici i ekonomski analitiar Vasilije Kosti takoe smatra da su na rekordan dnevni pad vrednosti crnogoroskih obveznica na meunarodnom finansijskom tritu, od 6,4 posto, uticale neodmerene izjave vladinih zvaninika.

Ilustracija: Depositphotos, Thomaspajot

Ilustracija: Depositphotos, Thomaspajot

Istorijski pad crnogorskih dravnih dunikih hartija se, prema pisanju portala CdM, dogodio nakon izjava iz vlade, tanije izjava Abazovia koji je nakon molbe Briselu da neka evropska banka preuzme kredit od Eksim banke za prvu deonicu auto puta, rekao za BBC da bi Crna Gora teoretski mogla da ostane bez dela teritorije ako se ne ispotuje ugovor sa Kinezima.

Profesor Kosti kae da ovaj sluaj treba da bude opomena dravnim zvaninicima kao i politiarima da olako ne izriu sudove o stanju javnih finansija, pogotovo kada je to stanje daleko od dobrog.

“Svaka izgovorena re sa visoke dravne pozicije ili od visoko rangiranih politiara ima svoju teinu, ”cenu” na finansijskim tritima na kojima se na izvestan nain trguje oekivanjima, pa je time relevantno sve ono to ih oblikuje bilo u pozitivniom ili negativnom smeru”, navodi Kosti u izjavi za CdM.

Dodaje da, imajui to u vidu, ne udi da su investitori uznemireni izjavama vladinih zvaninika “beali” iz crnogorskih hartija i time obarali njihovu vrednost.

Prema njegovim reima, teko je predvideti kakve to posledice moe da ima jer su udi finansijskih trita nepredvidive, ali je, istie, sasvim sigurno da ne podravaju kredibilitet Crne Gore i sigurnost u ostvarenje prihoda na kupljene obveznice.

“Ono to je sigurno treba meritornim informacijama sa meritornog mesta umiriti investitore, odnosno anulirati trenutno dramatino lou percepciju i nepoverenje u finansijsku sposobnost Crne Gore, u njene javne finansije”, smatra Kosti.

Ukoliko se to sprovede na kompetentan nain, odnosno vrati poverenje investitora, veruje da ovo moe biti samo kratkotrajna reakcija trita i da e se stvari vratiti u normalu s neznatnom oscilacijom u odnosu na uobiajene.

Direktor sektora za finansijska trita u crnogorskoj Hipotekarnoj banci, Gojko Maksimovi, izjavio je da “trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih evroobveznica, nastala usled nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Eksim banci”, podsea CdM.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top