Ovde ste
Home > Putovanja > Turistiki vaueri najtraenija roba: Kuda Srbi ele?

Turistiki vaueri najtraenija roba: Kuda Srbi ele?


Foto: Depositphotos /  Bane.m

Foto: Depositphotos / Bane.m

Ve estu godinu, graani Srbije na odmor mogu uz pomo turistikih vauera. Od poetka akcije za njih je vladalo veliko interesovanje, posebno prole godine. Iako se granice polako otvaraju, po proceni Svetske turistike organizacije i ovog emo se leta uglavnom odmarati u svojoj zemlji, pa vaueri ponovo postaju najtraenija roba.

Za mesec dana planulo je 100.000 turistikih vauera od pet hiljada dinara, odreenih za ovu godinu. Najvee je interesovanje za Lukovsku i Prolom banju, navodi RTS.

“U prilog tome govori i izgradnja novog hotela sa etiri zvezdice u Lukovskoj banji ime e se znaajno poveati kapaciteti. Nadamo se da e ministarstvo i Vlada odobriti i dodatnu koliinu vauera ime e se dodatno podstai turizam i ojaati predstojea letnja sezona”, kae Marina Cvetkovi iz AD Planinka iz Kurumlije.

Tatjana Mati, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija naglaava da su kroz rebalans budeta, koji se oekuje kroz nekoliko dana, dobili dodatnih 100 miliona dinara za vauere.

“Verujemo da e sigurno tokom godine biti jo nekih dodatnih sredstava. Ali ja mislim i 500.000 vauera kada bismo imali u budetu sredstava mogli bismo ove godine da podelimo, toliko je interesovanje naih graana”, poruuje Matieva.

Za predstojee uskrnje i prvomajske praznike, popunjenost objekata na Divibarama je oko 70 odsto.

Marko Koki iz hotela Crni vrh na Divibarama oekuje da to bude i preko tog procenta. Na Divibarama se u tom periodu oekuje povean broj gostiju pre svega i zbog akcije vauera.

Vaueri su zasluni i za smanjivanje sive ekonomije u turizmu, jer su ukljueni samo legalni, kategorisani objekti. U ovom trenutku ih je vie od hiljadu.

“Ljudi koji imaju privatan smetaj ele da se kategoriu i to i rade i prijavljuju se za vauere. Pored hotela na Tari koji su u vlasnitvu Vojne ustanove Tara, Beli bor i Omorika koji su od ranije ukljueni u ovaj program”, kae Miroslav Raen, direktor Turistike regije Zapadna Srbija.

Georgi Genov, direktor Udruenja hotelijera i ugostitelja Srbije smatra da su vaueri velika stvar s obzirom na produenje letnje sezone.

“Mi koji smo imali sezonu samo mesec i po dana, sada imamo do kraja oktobra turistiku sezonu”, smatra Genov.

Graani Srbije ovog leta mogu da raunaju i na turistike vauere za hotele u Kantonu Sarajeva. Premijer tog kantona, Edin Forti je najavio da e se za donaciju Srbije u vakcinama, simbolino oduiti odreenim brojem vauera za vikend boravak u Sarajevu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top