Ovde ste
Home > Vesti > Potvreno: Na spisku i Srbija

Potvreno: Na spisku i Srbija


Be — Austrija potvrdila da EU planira da od maja do avgusta distribuira 651.000 doza Fajzer i Biontek vakcine protiv korona virusa u est zemalja Zapadnog Balkana.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo

Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo

Od tog broja Srbiji je namenjeno 36.000.

“Ovom inicijativom pokazujemo da ne elimo da region Zapadnog Balkana zaostaje za Evropskom unijom”, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander alenberg na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Evropska komisija je u januaru iznela plan mehanizma za podelu vakcina, a Austrija je potvrdila da e biti koordinator te pomoi za Zapadni Balkan, i da e ovu raspodelu moda pratiti i neke naredne.

Austrijski ministar je rekao i da je vrednost isporuke 11 miliona evra i da e vakcine biti plaene iz fondova pomoi EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za lanstvo u Uniji.

“Ovo nema apsolutno nikakve veze sa obezbedjivanjem vakcina za Austriju ili druge drave EU”, rekao je alenberg, ija se vlada suoava sa sve veim javnim nezadovljstvom zbog sporog tempa vakcinacije.

Potvreno je i da e se vakcine distribuirati od poetka maja i da e Bosna i Hercegovina dobiti 214.000 doza, a zatim slede Albanija sa 145.000 i Severna Makedonija sa 119.000, dok je za Srbiju namenjeo 36.000.

Rojters navodi da Srbija ima jednu od najviih stopa vakcinacije u Evropi, ali da se u etiri druge zemlje bive Jugoslavije i Albaniji koje nisu lanice EU imunizacija dosta sporije odvija, a da je u Bosni i Hercegovini nedostatak vakcina izazvao uline proteste nezadovoljnih graana.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top