Ovde ste
Home > Vesti > Ustavni sud “presudio”. A kako? “Skandalozno”

Ustavni sud “presudio”. A kako? “Skandalozno”


U senzacionalistiki nastrojenim medijima esto vidimo bombastine naslove. No esto tekstu ispod naslova ne potvrdi probuena oekivanja.


Izvor: DW

Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Ali, ovaj put odluka iz Karlsruea zasluuje bombastian naslov. Savezni ustavni sud je dao nalog vladi i parlamentu da poprave Zakon o zatiti klime, koji tekom mukom prihvaen krajem 2019, jer su neki delovi protivustavni. Do kraja idue godine, naloio je sud, moraju biti utvreni ambiciozniji ciljevi vreme posle 2030, pie Doje vele.

To je iznenaujui, veliki uspeh onih koji podneli tubu meu koje se ubrajaju klasine organizacije za zatitu prirode kao „Bund fr Umwelt-und Naturschutz in Deutschland” (BUND), ali i pokret mladih “Fridays for future”. Na strahove i brige mladih ukazuje i najvanije obrazloenje sudija iz Karlsruea: crno na belo oni politiarima ukazuju da generaciji, koja je relativno malo optereena, ne sme biti doputeno da potroi veliki deo budeta za ugljen dioksid ako e time buduim generacijama biti natovaren preveliki teret.

Najvanije zadatke – kasnije!

Nemaka vlada namerava da do 2030. smanji emsiju tetnih gasova za 55 posto u odnosu na 1990. Ostvareno je 40 posto, zahvaljujui i pandemiji odnosno ogranienjima u saobraaju i privredi. Do 2050. bi onda trebala biti postignuta klimatska neutralnost. Ali, kako bi se to trebalo postii nije eksplicitno reeno.

To pogaa sr brojnih ugovora o zatiti klime i zakona, ne samo u Nemakoj: uvek se prihvataju relativno niski ciljevi za sledee godine kako bi se privredi dalo vie vremena za prelazak na proizvodnju koja manje teti klimi. A na zahteve zabrinutih naunika i aktivista za zatitu klime odgovara se obeanjima za daleku budunost.

Pre svega treba zahvaliti pokretu „Fridays for Future” da se Pariki sporazum o klimi iz 2015. tanije citira: Temperatura na Zemlji ne sme narasti za vie od dva stepena, jo bolje samo za 1,5. Tih 1,5 stepeni je u godinama nakon Pariza u planovima brojnih zemalja brzo nestalo u fijokama. Previe ambiciozno, neizvedivo, govorilo se. Sad je taj zahtev opet tu. I teko da e ponovo nestati.

Zatita klime postaje predizborna tema

Nemaka je dugo prednjaila u zatiti klime, ali je poslednjih godina jako popustila. Planirano naputanje koritenja uglja za proizvodnju elektrine struje do 2038. brojnim strunjacima izgleda prekasno, saobraaj i grejanje uzrokuju previe tetnih gasova. Politiku su na aktivnost uglavnom terali mladi aktivisti. Pandemija je proteklih meseci, istina, potisnula zatitu klime sa naslovnica, ali najkasnije sada je ta tema opet tu.

Doi e do otrih rasprava, drutvo bi se moglo dodatno podeliti oko teme zatite klime. Mnogi desno orentisani tvrde da klimatske promene ne uzrokuje ovek. Ali, mlada generacija ve odavno vidi vezu izmeu stalnog unitavanja prirode, izbijanja pandemija i promena klime na Zemlji.

U predizbornoj kampanji u Nemakoj ove godine, to nama novinarima kau i brojni politiari, u centru panje e biti dve teme: korona i zatita klime. Naunici oekuju u Evropi ponovo jako vrelo leto. A politika konano mora delovati, inae e se mladi ljudi potpuno okrenuti od nje. Jo nije prekasno.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top