Ovde ste
Home > Vesti > Abazovi: Ugovor sa SPC potpisati nakon izbora mitropolita

Abazovi: Ugovor sa SPC potpisati nakon izbora mitropolita


Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazovi ocenio je da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa SPC potpie nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog


Izvor: Tanjug

EPA-EFE / Boris Pejovi

EPA-EFE / Boris Pejovi

To, kako je ukazao, bila elja i preminulog mitropolita Amfilohija.

“Najvanije je da se to pitanje rei na najbolji mogui nain i u skladu sa Ustavom Crne Gore”, rekao je Abazovi za beogradski list “Danas”.

to se tie ugovora, kako kae, namera Vlade je bila – i prilikom donoenja aktuelnog Zakona o slobodi veroispovesti, da sve verske zajednice – ukljuujui i SPC, budu deo jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

“Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a verujem da e Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih graana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i pre ina potpisivanja”, kae Abazovi.

Najvanije je, istie, da se to pitanje rei na najbolji mogui nain i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Kada je re o regionalnim odnosima, Abazovi istie da je za Crnu Goru od izuzetne vanosti da vodi dobrosusedsku politiku sa svima, a naroito sa Srbijom.

“Radujem se skorijoj poseti svim zemljama regiona, a ao mi je to pandemija korona virusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. Verujem da emo, ve do kraja godine, obii sve zemlje regiona i vane partnerske zemlje u svetu. Kao mala zemlja, Crna Gora moe i treba biti iskreni prijatelj sa svima”, rekao je Abazovi.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da pre Srbije poseti Kosovo, potpredsednik crnogorske vlade odgovara da je na Kosovu boravio prilikom odlaska u slubenu posetu Republici Severnoj Makedoniji.

“Oekujem uskoro posetu svim zemljama regiona i pozivam sve graane tih zemalja da posete Crnu Goru tokom letnje turistike sezone”, kae Abazovi, ne precizirajui da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

Kada je re o sluaju nekadanjeg visokog funkcionera Crne Groe i predsednika Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovia, Abazovi kae da je Vlada obnovila zahtev za njegovo izruenje i da se nada da e sa dravom Srbijom biti pronaen zajedniki jezik, a Marovi priveden pravdi.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top