Ovde ste
Home > Tehnika > Srpska naunica iz Njujorka: Finale je ogromna ast

Srpska naunica iz Njujorka: Finale je ogromna ast


Srpsko-amerika naunica Gordana Vunjak-Novakovi izjavila je danas da joj je ogromna ast to je ula u finale za nagradu Evropske agecije za pronalazae, i to zbog novog pristupa koji omoguava da se pacijentima regeneriu kosti, srce i plua.


Izvor: B92, Tanjug

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Nagrada je za ivotno delo, i nominovana sam za novi pristup inenjerstvu humanih tkiva koji omoguava da regenerisemo kosti, srce i plua koristei matine elije pacijenta“, rekla je Vunjak-Novakovieva za Tanjug.

Dodala je da joj je neverovatno drago to je u konkurenciji za tu prestinu nagradu kao srpsko-americki naucnik i inovator.

Evropski zavod za patente objavio je danas da je Vunjak-Novakovieva jedan od 15 naunika izabranih u finale Evropske nagrade za pronalazae, i to za inovativni doprinos u biomedicini, koji izmeu ostalog, otvara vrata regenerativnoj medicini. Kandidovana je za “ivotno delo”, sa jo dva nemaka naunika.

Dobitnici e biti poznati 17. juna.

Rad profesorke Univerziteta Kolumbija u Njjorku, lanice SANU i prve Srpkinje i ene koja je postala lanica Nacionalne akademije inenjerstva SAD, reio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oteenog tkiva.

Trenutno istrauje i da li bi ova tehnologija mogla da oporavi plua oteena usled kovid-19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izluuju matine elije.

Sa svojim timom naunika napravila je srani mii od matinih elija koji radi kao srani mii odraslog oveka, to predstavlja pravu revoluciju u medicini.

Gordana Vunjak-Novakovi (73) citirana je vie od 53.400 puta, a pokrenula je pronalaenje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju elija to je dovelo do revolucionarnog postignua u kultivaciji tkiva za primenu u regenerativnoj medicini.

Dve decenije bavi se istraivanjima i primenom bioreaktora koji omoguavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top