Ovde ste
Home > Ekonomija > Za skok cena kvadrata kriva – nostalgija VIDEO

Za skok cena kvadrata kriva – nostalgija VIDEO


Cene graevinskih materijala od poetka godine svakodnevno rastu.


Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Najvie su poskupeli gvoe, stiropor, vodovodne instalacije, i to od 50 pa do 100 odsto. Koliko e onda poskupeti kvadrat u novogradnji, da li e to smanjiti njihovu, a poveati kupovinu starih stanova? To je Televizija Prva pitala potpredsednika Graevinske komore Gorana Rodia I konsultanta za nekretnine Nikolu ogatovia.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih je poskupeo graevinski materijal je velika izgradnja – zakon ponude i potranje, trai se, die se cena, to je sasvim normalno. Drugi uzrok je poskupljenje nafte, kao bazian proizvod za mnoge izolacione materijale. Investitor e morati da plati to poskupljenje, to ne znai da e morati da ga pretoi u krajnju cenu. Krajnja cena opet zavisi od ponude i potranje”, ocenjuje Rodi.

Prema reima ogatovia, ako gledamo prvi kvartal 2021. godine u odnosu na isti period lane, desilo se poveanje u broju registrovanih ugovora od ak 40 odsto.

“To je rekord u poslednjih 7 godina koliko se vodi ta statistika. Uzmimo u obzir emigraciju koja je otila 1991. godine, oni su nekih 30-ak godina proveli u inostranstvu, znai sada je, da kaemo, taj redovan sklad okolnosti – ako se vraaju u Srbiju ili tee da kupuju neto, kupuju sad. Imamo i drugi vid emigracije koji je otiao pre 10, 15 godina – i oni su postali kupovno moni, sve njih i dalje vue ta nostalgija”, objanjava ogatovi.

Cena kvadrata u novogradnji u Beogradu prilino varira, a kree ve od 1.000 evra.

Opirnije u video-prilogu:

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top