Ovde ste
Home > Život > Poklon ikona Svetog Georgija u četvrtak u “Blicu”

Poklon ikona Svetog Georgija u četvrtak u “Blicu”


Povodom obeležavanja velikog praznika, Đurđevdana, 6. maja “Blic” poklanja ikonu Svetog Georgija.

Đurđevdan je praznik uz koji idu mnogi narodn običaji, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kao i kupanje na reci.

Jedan od narodnih običaja je i da uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama, i kapije. To se čini da bi godina i dom bili berićetni, “da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru”.

Ponegde je običaj da se zelenilom kiti na sam Đurđevdan pre zore, odlazi u prirodu na “đurđevdanski uranak”, na neko zgodno mesto u šumi koje se izabere, na proplanku ili pored reke.

Sveti Georgije, po kome je ovaj praznik dobio ime, veoma je poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje – kao praznik prenosa moštiju svetitelja (Đurđic) i 6. maja (23. aprila po kalendaru SPC) kada se obeležava dan njegove smrti (Đurđevdan). Majski datum obeležen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru za razliku od novembarskog (Đurđic).

Sveti Georgije pogubljen je 303. godine, zato što je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru. Propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo.

Ne propustite u četvrtak svoj primerak “Blica”, poklon ikonu posvećenu Svetom Georgiju i uz nju obeležite veliki praznik Đurđevdan.

Čitajte Blic”!

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top