Ovde ste
Home > Vesti > PO HITNOM POSTUPKU Zakon o eksproprijaciji radi izgradnje autoputa Banjaluka

PO HITNOM POSTUPKU Zakon o eksproprijaciji radi izgradnje autoputa Banjaluka


Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Predlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i sprovođenja posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za izgradnju auto-puta, piše Srpskainfo.

– Razlozi za donošenje ovog zakona jesu realizacija Projekta izgradnje autoputa na relaciji Banjaluka – Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, kojim bi se rešila saobraćajna povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Republike Srpske – saopšteno je nakon današnje sednice.

Vlada je donela i odluku kojom se ovlašćuje Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banjaluka da u svojstvu investitora realizuje kapitalnu investiciju pod nazivom „Izgradnja petlje na autu – putu E-661, Gradiška – Banjaluka za aerodrom „Banjaluka“. Izgradnjom petlje omogućila bi se brža i bolja povezanost aerodroma i Grada Banjaluka, ali i sa ostalim gradovima u regionu.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Autoput

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrednosti. Razlozi za donošenje izmena i dopuna ovog zakona sadržani su u potrebi da se unapredi primarno tržište hartija od vrednosti kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrednosti, kao i da se omogući dalji razvoj brokersko‐dilerske delatnosti, a s ciljem ublažavanja negativnih posledica izazvanih virusom korona.

– Pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrednosti trebalo bi da doprinese kako povećanju obima emisija hartija od vrednosti, a samim tim i tržišnog materijala na Banjalučkoj berzi hartija od vrednosti a. d. Banjaluka, tako i efikasnijem pristupu raznovrsnim izvorima kapitala. Na ovaj način, privrednim društvima bi pristup finansijskim sredstvima neophodnim za redovne poslovne aktivnosti ili unapređenje i proširenje poslovanja bio lakši, brži i jeftiniji, a što bi olakšalo poslovanje u okolnostima smanjene likvidnosti usled virusa korona. U značajnom obimu izvršeno je usklađivanje ovog zakona i sa relevantnim propisima Evropske unije koji uređuju predmetnu materiju – kažu iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Izvor

Similar Articles

Оставите одговор