Ovde ste
Home > Politika > Crna Gora opet pred dilemom: SREBRENICA

Crna Gora opet pred dilemom: SREBRENICA


Srebrenica – genocid ili ne. Ovo pitanje po drugi put potresa institucije Crne Gore. Posle ozbiljne krize u Vladi i zatražene smene ministra pravde koji je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, na glasanju je suprotni predlog, i to u obliku rezolucije. Kako sada stvari stoje, glasaće “za” opozicija DPS i vladajuća URA Dritana Abazovića, što je većina u crnogorskom parlamentu.

Činjenica je da je crnogorska skupština među prvima prihvatila rezoluciju evropskog parlamenta da se u Srebrenici dogodio genocid. Pre oko desetak godina u Podgorici je usvojena Deklaracija. Najnoviji zahtev potekao je iz opozicije, Bošnjačke stranke koja je u koaliciji sa DPS, i zahteva se da se sada usvoji dokument koji će imati težinu rezolucije.

Zašto se baš sada crnogorski parlament iznova izjašnjava o Srebrenici?

Možda najbolje objašnjenje je dao Boris Bogdanović, poslanik i generalni sekretar vladajuće Demokratske Crne Gore iz čijih redova je i predsednik Skupštine CG.

Foto: screenshot

Boris Bogdanović, poslanik i generalni sekretar vladajuće Demokratske Crne Gore

– Srebrenica je dokazani genocid pred međunarodnim sudom pravde koji država Crna Gora priznaje i time je taj stav pravno nesporan. Već smo usvojili Deklaraciju pa je pitanje čemu sada služi nova inicijativa ako nije posredi raspirivanje novih tenzija? Odlično ste smislili: Kritikuješ zločine – izdajnik si. Klanjaš se žrtvama – izdajnik si. Sedneš sa mitropolitom – izdajnik si, sedneš sa reisom – izdajnik si. Braniš crkve – izdajnik si, braniš džamije – izdajnik si. Da nikad iz podela ne izađemo – kaže Bogdanović.

On dodaje da zaista treba zatvoriti priče o žrtvama koje se potežu iz političkih razloga i poručio: Na spomen Srebrenice, Oluje, Bukovice, Štrpca svi treba da stanemo mirno i zapitamo se kako je do takvog masakra brata nad bratom došlo.

Inače, i vladajuća Demokratska Crna Gora, stranka koja je građanski orijentisana, glasaće za predloženu Rezoluciju ukoliko budu usvojen njen amandman. Demokrate traže dopunu predložene rezolucije i da u njoj stoji: “Srbi nisu genocidan narod”, “zločini su individualni” odnosno, imaju svoje počinioce i da se u tekstu rezolucije osude svi zločini nad svim narodima. Kako sada stvari stoje, ovaj amandman će biti odbijen.

Ervin Ibrahimović, iz opozicione Bošnjačke stranke

Foto: screenshot

Ervin Ibrahimović, iz opozicione Bošnjačke stranke

Poslednjih dana u skupštinskim telima vođena je polemika o tekstu rezolucije i predlog nije prošao na Odboru za ljudska prava i slobode, ni na Zakodavnom odboru. Razlog zašto sada rezolucija o genocidu u Srebrenici, predlagač Ervin Ibrahimović, iz opozicione Bošnjačke stranke, kaže da je razlog zabrinutost zbog dešavanja u posljednjih desetak meseci “kada je pojačan stepen etničke i verske distance u Crnoj Gori”. Cilj rezolucije je kako kaže, suočavanje sa prošlošću, osuda genocida, zabrana javnog negiranja genocida:

– Usvajanjem rezolucije ćemo onemogućiti one ostrašćene nacionaliste da negiraju genocid i da prestanu sa zastrašivanjem prema manje brojnom narodu – rekao je Ibrahimović.

Demokratski front najavio je da neće glasati za rezoluciju. Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kaže da osuđuje zločin u Srebrenici, ali očekuje da se osude i zločini nad Srbima.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović

Foto: screenshot

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović

– Za zločine nad Srbima još niko nije odgovarao zato što smo suočeni s jednom antisrpskom institucijom koja nosi naziv Haški sud koji je oformljen da sudi srpskom narodu – kaže Vučurović.

Ponovno prebrojavanje žrtava pojačano je izjavom crnogorskog ministra pravde i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je krajem marta za skupštinskom govornicom na pitanje DPS o Srebrenici odgovorio da tamo nije počinjen genocid i usput osporio i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Leposavić je iznosio ove stavove kao član Vlade, a za šta nije imao odobrenje kabineta i 5. aprila premijer Zdravko Krivokapić je zatražio njegovu smenu. Ovo je bio prvi pravi potres za Vladu koja ima nategnutu većinu i koja je još uvek na ispitu za sve relevantne međunarodne faktore. Od sadašnje crnogorske vlasti se i dalje očekuje da dokaže da je demokratska i da poštuje sve zajednice koje žive na prostoru Crne Gore. Da je Leposavićeva imala posledice i ne samo za Vladu CG svedoče reči glavnog tužioca Mehanizma za krivične sudove u Hagu, Serža Bramerca koji je pred Savetom bezbednosti istakao da je “poslednja faza genocida – njegovo poricanje i glorifikacija zločina”, i naveo da je upravo ministar pravde Crne Gore nedavno negirao genocid.

Izvor

Similar Articles

Оставите одговор

Top