Stranica
Home > Auto > Da li e BMW da kupi Jaguar Land Rover?

Da li e BMW da kupi Jaguar Land Rover?


ivimo u interesantnim vremenima, posebno kada je re o auto-industriji.


Izvor: Autonet.hr

Niko tano ne zna ta e doneti Bregzit, pada prodaja u Kini, Amerikanci prete sve veim nametima na uvozne proizvode… Uglavnom svi ovi problemi trebalo bi da dalje guraju proizvoae prema udruivanjima i preuzimanjima, a jedno od njih bi moglo dovesti do revitalizacije danas ve zaboravljene veze.

O tome da je BMW zainteresovan za povezivanja sa drugim proizvoaima pria se ve neko vreme, a analitiari iz Sanford C. Bernsteina kau da bi Bavarci trebalo da kupe britanski Jaguar Land Rover (JLR) koji je trenutno u vlasnitvu indijskog Tata Motorsa. Na taj nain bi obe strane mogle da profitiraju i da jedna drugoj pomognu u daljem razvoju.

Konkretnije, analitiar Max Warburton kae da je BMW “prekapitalizovan i zasien gotovinom” te da je doao do “granica mogunosti rasta sa svojom trenutnom ponudom.”

JLR je pak, kae Warburton, “izazov, operativno i finansijski”, ali smatra da bi mogao znaajno sniziti fiksne i varijabilne trokove “pod okriljem veeg partnera.”

Kupovina JLR-a za otprilike 10 milijardi evra navodno bi mogla da povea zaradu BMW-a za oko 20%. Takoe bi u startu rezultirala poveanjem ukupne prodaje Grupe BMW za oko 25%.

BMW trenutno sprovodi opsean plan utede vredan oko 12,6 milijardi dolara, dok JLR prolazi kroz program utede vredan oko 2,8 milijardi evra pa bi obe strane mogle doekati partnerstvo spremnije nego to bi to bilo da nisu u rekonstrukciji poslovanja. Ipak, kupovina JLR-a je sloena i sa emotivne strane.

Naime, BMW je tokom devedesetih bio vlasnik Land Rovera i to je razdoblje bilo donekle traumatino za Nemce pa jo uvek postoji strah od tog iskustva. Takoe, sadanji vlasnik, Tata Motors, trebalo bi da “proguta svoj ponos” da bi se reio JLR-a. Indijci navodno imaju novca i JLR je ostvario pozitivne pomake pod njihovom kapom, ali mnogi smatraju da je mogao i bolje, da je u rukama iskusnijeg vlasnika.

Slubenih informacija o moguem preuzimanju, odnosno udruivanju ova dva proizvoaa za sada nema. Sa druge strane, treba podsetiti da su dve kompanije nedavno odluile da sarauju na razvoju elektrinih pogonskih sistema nove generacije.Izvorni link

Slični artikli

Top