Stranica
Home > Auto > Honda bi da godinje proda 10.000 elektrinih automobila u Evropi, da li e u tome uspeti?

Honda bi da godinje proda 10.000 elektrinih automobila u Evropi, da li e u tome uspeti?


Japanski proizvoa ima velika oekivanja od malog gradskog automobila na struju koji je debitovao na ovogodinjem frankfurtskom auto-salonu.Foto: Honda promo

Honda sada oekuje da godinje proda oko 10 hiljada primeraka modela “e” na Starom kontinentu. To je dvaput vie u odnosu na prvobitnu procenu koju je japanski proizvoa izneo 2017. kada je predstavio javnosti koncept ovog elektrinog vozila.

Ovaj optimizam Honda zasniva na pozitivnoj reakciji automobilske publike i podatku da je oko 40.000 potencijalnih kupaca pokazalo interesovanje za model “e”. To naravno ne znai da Honda ve ima ubeleenih 40.000 sigurno prodatih automobila, ali je dobra osnova za procenu godinje prodaje.

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Honda e je znaajna za japansku kompaniju iz jo jednog razloga. Naime, ovaj model treba da joj pomogne da se uklopi u nove ekoloke norme u pogledu emisije CO2, koje je Evropska unija postavila za 2020. i 2021. godinu.

Zato je vano da se u Evropi proda to vie ovih elektrinih vozila (10.000 godinje je okvirni cilj) ne bi li se prosena emisija ugljen-dioksida svih novih Hondinih automobila zadrala ispod 95 g/km. U suprotnom, japanski proizvoa morao bi da plati kaznu u EU.

Da li e ova emisiona granica biti premaena zavisi i od strukture prodaje ostalih Hondi u Evropi. Na primer, ukoliko Evropljani kupe vie primeraka modela CR-V sa benzinskim motorom nego varijanti sa hibridnim pogonom, koje emituju znatno manje CO2, Honda e morati da proda jo vie jednica elektrinog modela “e”.

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Meutim, pitanje je da li e Japanci ostvariti zacrtani poslovni plan, ako se uzme u obzir da Honda e u odnosu na svoju veliinu i ono to prua uopte nije jeftina.

Automobil se ve moe poruiti u nekim zemljama EU. Tako poetna cena u Nemakoj iznosi 33.850 evra (bez uraunatih dravnih subvencija), za verziju sa motorom od 136 ks, dok snaniji model sa 154 ks kota 3.000 evra vie. Kada se uraunaju podsticaji koje daju nemake vlasti za kupovinu elektrinih automobila, cena osnovnog modela pada na 29.470 evra.

To je i dalje velika suma novca, ako se uporedi sa cenom prosenog potkompaktnog modela sa SUS motorm. Kada je re o potencijalnim rivalima, ni tu Honda ba ne stoji dobro. Naime, unapreeni elektrini Volkswagen e-Up! startuje u Nemakoj od 21.975 evra, a nudi i veu autonomiju u vonji – 260 km naspram Hondinih 220 km.

Sa druge strane, Hondi na ruku moe da ide i specifian dizajn modela “e”, koji uspeno kombinuje retro elemente i moderne tehnologije.

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Foto: Honda promo

Foto: Honda promoIzvorni link

Slični artikli

Top