Stranica
Home > Auto > Inovacija koja spreava povrede glave i spasava ivote centralni vazduni jastuk FOTO

Inovacija koja spreava povrede glave i spasava ivote centralni vazduni jastuk FOTO


Vazduni jastuci koji se aktiviraju u prostoru izmeu vozaa i suvozaa poee da se ugrauju u modele korejskih marki Hyundai, Kia i Genesis.Foto: Hyundai promo

Boni vazduni jastuci i vazdune zavese sauvali su brojne ivote otkako su pre vie od 20-ak godina poeli da se ugrauju u vozila. Nedavno je predstavljena jo jedna inovacija u oblasti bezbednosti – boni vazduni jastuci izmeu vozaa i suvozaa.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Ove centralno smetene jastuke najpre je patentirao General Motors, a uskoro e poeti da se koriste i u automobilima brendova koji posluju u okviru Hyundai Motor Group – Kia, Hyundai i Genesis.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Centralni vazduni jastuci spreavaju povrede glave koje mogu nastati nakon bonog sudara u sluaju da voza i suvoza udare telom jedan u drugog ili u elemente enterijera koji se nalaze izmeu njih. Ova vrsta jastuka postavlja se u vozaevo sedite i aktivira se kada senzori detektuju udarac u automobil.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Korejska kompanija tvrdi je re o veoma laganom vazdunom jastuku ija je masa svega 500 grama. Zahvaljujui svojim malim dimenzijama kada je spakovan, ovaj jastuk je mogue ugraditi u razliite tipove i veliine sedita.

Hyundai tvrdi da e novi centralni vazduni jastuk za 80% smanjiti broj povreda izazvanih meusobnim kontaktom tela vozaa i suvozaa nakon sudara.Izvorni link

Slični artikli

Top