Stranica
Home > Auto > Kada moemo oekivati pristupaan i fnkcionalan elektrini model do 10.000 ?

Kada moemo oekivati pristupaan i fnkcionalan elektrini model do 10.000 ?


Renault tvrdi – u roku od pet godina.Renault City K-ZE (Foto: Renault promo)

Ovogodinji Sajam automobila u Frankfurtu protie u znaku dominacije elektrinih i hibirdnih automobila, a zajedniko za sve njih je to to su znatno skuplji od odgovarajuih modela sa motorima SUS. Zato se sve ee postavlja pitanje kada e se na evropskom tritu pojaviti funkcionalan niskobudetni putniki automobil na struju koji e u osnovnoj verziji kotati ispod 10.000 evra.

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Direktor kompanije Renault, Tijeri Bolor, tvrdi da e se to dogoditi u narednih 5 godina i da je ovaj francuski proizvoa u stanju to da uradi zahvaljujui dugogodinjem iskustvu u razvoju u proizvodnji elektrinih vozila, kao to je model Zoe.

Meutim, nije do kraja jasno kako Bolor misli da elektrine automobile priblii masama, s obzirom da je Volkswagen, koji takoe namerava da zapone masovnu proizvodnju automobila na struju, svoj prvi iskljuivo elektrini model (VW ID.3) ceni oko 30.000 evra, odnosno tri puta vie od projektovane cene Renaultovog budueg niskobudetnog modela.

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Sa druge strane, pristupaan elektrini Renault ve postoji – ali u Kini, gde je francuska kompanija lansirala model Renault City K-ZE po ceni od 7.900 evra.

U pitanju je elektrina verzija Renaultovog jeftinog modela Kwid koji se prodaje na velikim tritima u razvoju, poput Indije.

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Renault City K-ZE je poeo da se prodaje u Kini poetkom ove sedmice, a najjeftinija verzija kota 61.800 juana (oko 7.900 evra). Procenjuje se da, ukoliko bi Renault hteo da ovaj automobil ponudi kupcima u Evropi, nakon neophodnih unapreenja i homologacije on bi na Starom kontinentu kotao oko 10.000 evra (u najjeftinijoj varijanti).

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Inae, Renault City K-ZE postavljen je na CMF-A mehaniku platformu i ima litijum-jonsku bateriju kapaciteta 26,8 kWh. Za pogon se stara elektromotor koji isporuuje 44 ks i 125 Nm.

Proizvoa navodi da je City K-ZE u stanju da pree do 270 km sa punim baterijama (prema starom NDEC mernom ciklusu).

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Foto: Renault promo

Foto: Renault promoIzvorni link

Slični artikli

Top