Stranica
Home > Auto > Kako voziti bezbedno u letnjim mesecima? VIDEO

Kako voziti bezbedno u letnjim mesecima? VIDEO


Iz godine u godinu, u letnjim mesecima, zahvaljujui kampanji “Vozi odmoran” znaajno se smanjuje broj saobraajnih nesrea.Foto: B92 (ilustracija)

Mnoge institucije, slube ali i predstavnici stranih zemalja poput Turske, aktivno i revnosno uestvuju i rade na uvanju ljudskih ivota. Ve etvrtu godinu zaredom, u julu i avgustu opada broj saobraajnih nesrea. O ovoj temi za TV Prvu govori direktorka Agencije za bezbednost saobraaja, Jasmina Miloevi.

ta kae statistika – da li vozai uju vae poruke?

“Ono to radimo daje neke rezultate, ali posebno treba da istaknemo je da se nama iz godine u godinu tokom letnjih meseci poveava broj vozila u tranzitu kroz Srbiju.

Zato i nije sluajno to ste saraivali sa Turskom, jer 70% stranih vozaa u tranzitu su turski dravljani?

“Letnji meseci su kritini. Pored nepovoljnih vremenskih prilika – visokih temperatura, velikog broja mladih vozaa koji uestvuju u saobraaju, zatim velikog broja dvotokaa, mi imamo i veliki broj putnika u tranzitu, odnosno vozila. U strukturi tih stranih dravljana je gotovo 70 odsto dravljana Turske koji iz Zapadne Evrope idu put svoje matine drave.”

ta je najei uzrok nesrea? Da li se njima uri da to pre stignu kui?

“Ovde ne moemo da okvalifikujemo da se radi samo o turskim dravljanima. Generalno, svi vozai imaju jedan isti problem. Poeemo od naih graana. Svako gleda da iskoristi taj poslednji dan na poslu dan da to ranije krene na odmor. On e tog dana i raditi, pa e onda trati da pripremi auto, da proveri gorivo… Pa e onda doi kui, pa nabavka… a onda e gledati da sa svojom porodicom uvee krene na put. Ne moemo ovo da vezujemo za nacionalnost – govorimo o profilu osobe koja jedva eka da ode na odmor.”

Vie o ovoj temi pogledajte u prilogu:Izvorni link

Slični artikli

Top