Stranica
Home > Auto > Kao u bunkeru: Blindirani BMW otporan na TNT i napad dronom FOTO

Kao u bunkeru: Blindirani BMW otporan na TNT i napad dronom FOTO


Nemaki proizvoa tvrdi da oklopljeni X5 moe da zatiti putnike od vie tipova vatrenog oruja, ukljuujui AK-47, kao i od eksplozije TNT-a do 15 kilograma sa udaljenosti od etiri metra.


Izvor: B92, Tportal.hr

Foto: BMW promo

BMW je predstavio oklopljenu verziju svog SUV-a pod nazivom X5 Protection VR6, dizajniranog za zatitu od eksploziva, vatrenog oruja i pokuaja otmice.

Model X5 Protection VR6, koji ve u svom nazivu naglaava da je re o sertifikovanoj zatiti (klasa otpornosti VR6 je u skladu sa meunarodno priznatim slubenim kriterijumima ispitivanja), na prvi pogled gotovo se ne razlikuje od standardne verzije X5.

Meutim, ceo automobil je obloen elinim oklopom visoke vrstoe, uz preklapanja na svakoj ploi i ivicama, kako bi se do maksimuma poveala pokrivenost.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Masivna aluminijumska ploa ispod vozila titi pogonski sistem i podvozje od eksplozivnih naprava kao to su rune bombe, dok su standardni prozori zamijenjeni staklom ojaanim polikarbonatom debljine 33 mm.

Staklene povine odlikuje ono to BMW naziva “zatitnom tehnologijom nakon eksplozije”, koja nudi zatitu od sekundarnih napada. Inae, samo se prozor vozaa standardno podie elektrinim putem, iako se i za putnike nude elektrini prozori kao opcija.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Unutranjost kabine sa etiri sedita ista je kao i u standardnom X5, ali sadri brojne dodatne bezbednosne mehanizme koji nisu dostupni na serijskim automobilima.

Na primer, pregrada za prtljani prostor oklopljena je i prua dodatni sloj zatite za putnike na zadnjim seditima.

BMW tvrdi da oklopljeni X5 moe da zatiti putnike od vie tipova vatrenog oruja, ukljuujui puku AK-47 (“kalanjikov”), kao i od eksplozije TNT eksploziva do 15 kilograma sa udaljenosti od etiri metra.

Proizvoa nije naveo koliko je oklopljeni VR6 tei od standardnog modela X5.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Opciono je dostupna i oklopna krovna ploa kao zatita od vazdunog napada dronom ili nekim drugim vazduhoplovnim sredstvima.

BMW X5 Protection VR6 za pogon koristi isti 4.4-litarski benzinski twin-turbo V8 koji se nalazi u novim modelima X5 M50i i X7 M50i. Motor proizvodi 530 KS (390 kW) i 750 Nm pri 1800 – 4600 o/min.

Ubrzanje je i dalje sjajno; od 0 do 100 km/h ono iznosi samo 5,9 sekundi, a maksimalna brzina mu je elektronski ograniena na 210 km/h. to se tie emisija CO2 i potronje, podaci su sledei: potronja je 13 l/100 km, a emisija CO2 u kombinovanom reimu vonje je 298 g/km.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Mehanike modifikacije na vozilu obuhvataju i poseban rezervoar goriva, koji moe automatski da se zaepi u sluaju probijanja i sprei curenje benzina.

Dodatna oprema ugraena u VR6 ukljuuje sistem interfona koji koristi mikrofone ugraene u ogledala i krov vrata, kao i alarm koji automatski zakljuava vrata i prozore.

Potencijalni kupci mogu naruiti i drugu dodatnu opremu, koja je takoe dostupna u serijskom modelu X5, ukljuujui aktivno provetravanje sedita i kameru od 360 stepen, sa specifinim dodacima za ovaj model, u rasponu od krovne svetlosne rotacije do oklopa koji titi akumulator.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

X5 VR6 e se proizvoditi uporedo sa standardnim modelom X5 u BMW-ovoj fabrici Spartanburg u Sjedinjenim Dravama, a cene e biti objavljene na njegovom javnom predstavljanju kasnije ove godine.

Poreenja radi, Volvo je nedavno predstavio slinu blindiranu verziju svog SUV-a XC90. Teina ovog vozila je 4,5 tona, a cena XC90 Armoreda iznosi oko 495.000 evra.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

Foto: BMW promoIzvorni link

Slični artikli

Top